Οταν το 1928 ο Μικρασιάτης πρόσφυγας Κώστας Κανάρογλου ίδρυε την εταιρεία του Cana, σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ πως εννέα δεκαετίες μετά, θα είχε εξελιχθεί σε ένα εργοστάσιο φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων ικανό να παράγει εννέα χιλιάδες λίτρα αντισηπτικού ημερησίως, που μπορεί να βοηθήσει καίρια στην εξάλειψη της φονικής επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Η «Φαρμακευτικά Εργαστήρια CANA» όμως δεν παράγει αυτή τη στιγμή το πολύτιμο αντισηπτικό που βρίσκεται σε έλλειψη πανελλαδικά.
Γιατί; Διότι επί του παρόντος δεν έχει πρώτη ύλη, δηλαδή οινόπνευμα, λόγω ευρύτερης έλλειψης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ». Στην αγορά όμως ψιθυρίζεται ότι ο λόγος που δεν διαθέτει την πρώτη ύλη, πέραν των ελλείψεων που όντως υπάρχουν, είναι τα προβλήματα ρευστότητας της επιχείρησης που δεν της επιτρέπουν να καταβάλει μεγάλες προκαταβολές και να πάρει προτεραιότητα από τους προμηθευτές. Ειρωνικό, αφού η τεράστια ζήτηση για αντισηπτικά θα μπορούσε να βοηθήσει αν όχι και να λύσει τα όποια οικονομικά προβλήματα της εταιρείας. Μήπως τότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι κατασχεμένες από το Δημόσιο μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης από παράνομα αποστακτήρια που κατασκευάζουν ποτά-μπόμπες, ρωτάμε την εταιρεία. Η απάντηση είναι καταφατική και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν ήδη γίνει επαφές με κάποιους αρμόδιους και αναμένεται η αποδέσμευση ορισμένων ποσοτήτων. Ομως για την ώρα, το εργοστάσιο που βρίσκεται σε οικόπεδο πέντε στρεμμάτων στο Ηράκλειο Αττικής, δεν παράγει αντισηπτικό. Ωστόσο αυτό δεν αποθαρρύνει επίδοξους αγοραστές του. Τόσο ξένο επενδυτικό σχήμα όσο και ελληνική εμπορική εταιρεία ενδιαφέρονται να βάλουν χρήματα.
Η Cana Pharmaceutical Laboratories S.A. προέρχεται από μια δύσκολη δεκαετία, κατά την οποία εξελίξεις όπως οι περικοπές στα κονδύλια για τα φαρμακευτικά προϊόντα τής στοίχισαν ακριβά, θυμίζουν πηγές της διοίκησής της. Ετσι προσέφυγε στις πρόνοιες του πτωχευτικού κώδικα. Στα τέλη του 2018 εμφάνιζε δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 16 εκατ. (μαζί με τις οφειλές προς Δημόσιο και προμηθευτές, σύνολο υποχρεώσεων 28 εκατ.), ενώ για τη χρήση εκείνου του έτους ο κύκλος εργασιών ήταν 11,87 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 24% από το 2017. Ηταν μια ακόμη ζημιογόνος χρήση με το αποτέλεσμα μετά από φόρους στα 2,9 εκατ. Στις 27 Ιουνίου του 2019 εξεδόθη από το Πρωτοδικείο Αθηνών απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης την οποία υπέβαλε η εταιρεία χωρίς στρατηγικό επενδυτή.
Με αυτήν απομείωσε τον τραπεζικό δανεισμό της και συμφώνησε νέους όρους αποπληρωμής. Παράλληλα κατατέθηκε επίσημη πρόταση επενδυτικού ενδιαφέροντος από εταιρεία του εξωτερικού, αναφέρει το management που πέρυσι το καλοκαίρι δήλωνε ότι «αυτή τη στιγμή η διοίκηση βρίσκεται πολύ κοντά στην εξεύρεση οριστικής λύσης στα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας».
Ολα αυτά βεβαίως έχουν μικρή, αν και καθόλου, σημασία για το ευρύ κοινό που αυτές τις κρίσιμες ώρες ενδιαφέρεται μόνον για τον εφοδιασμό του με εκείνα τα όπλα που θα το προστατεύσουν από τη φονική επιδημία.
Η Cana κατά δήλωσή της στην «Κ» μπορεί να παράγει τρεις χιλιάδες λίτρα ανά οκτάωρη βάρδια σε έξι χιλιάδες συσκευασίες των 500 ml. Εάν μπορούσε να λειτουργήσει σε τρεις συνεχόμενες βάρδιες, αυτό θα μεταφραζόταν σε εννέα χιλιάδες λίτρα ημερησίως. Αλλά δεν έχει οινόπνευμα…