Εξετάζεται η μείωση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος, στο 20% ή και στο 15%.

Με 900.000 επιχειρήσεις να βρίσκονται στο κόκκινο και με τις εργασιακές σχέσεις να δοκιμάζονται καθημερινά, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί με πακέτα μέτρων να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Στις αρχές Απριλίου θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και για την ακρίβεια το 90% που έχουν «μολυνθεί» από τον κορωνοϊό και καταγράφουν τεράστιες ζημίες. Οι κλάδοι που θα εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα διευρυνθεί σημαντικά, καθώς θα ενταχθεί το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην «ομπρέλα» στήριξης.

Νέα πακέτα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 2-3 δισ. ευρώ για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου για τους εργοδότες και εργαζομένους, ενώ για τις επιχειρήσεις τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί σχέδιο για την αποζημίωση της απώλειας εσόδων υπό τη μορφή επιχορηγήσεων ή/και δανείων, ύψους 6 έως 12 δισ. ευρώ και θα αφορά «ισόποσα» τις ΜμΕ και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα προβλέπει την αύξηση του τακτικού αποθεματικού  κατά 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία μεταθέτουν και την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τον Σεπτέμβριο του 2020 αντί του Μαΐου, υπό την προϋπόθεση, σημειώνει ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ότι θα μπορούν το φθινόπωρο να γίνουν εκτιμήσεις τόσο για την εξέλιξη του τρέχοντος προϋπολογισμού όσο και των επόμενων.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμποδίζει το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό ώστε να υπάρξει ένα δυνατό come back της ελληνικής οικονομίας, τονίζει το ίδιο στέλεχος, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με αυτά για τους εργαζομένους είναι οπισθοβαρή, δηλαδή θα εφαρμοστούν προς το τέλος της κρίσης το οποίο υπολογίζεται χρονικά με βάση τα σημερινά δεδομένα στα τέλη Ιουνίου. Διάστημα το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί μέχρι τότε επαρκούν τα διαθέσιμα χωρίς να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» και με την ελπίδα ότι το προσεχές διάστημα η Ευρώπη θα έχει συμφωνήσει σε έναν τρόπο στήριξης των οικονομιών.

Στα μέσα Απριλίου

Οι πρώτες τονωτικές ενέσεις (εκτός από την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων) είναι η χορήγηση στα μέσα Απριλίου κρατικών ενισχύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να είναι γνωστό πώς θα κατανεμηθεί και πόσες επιχειρήσεις θα το λάβουν. Η κρατική ενίσχυση που  θα έχει περίοδο χάριτος αποπληρωμής, πολύ χαμηλά επιτόκια και επιστροφή του κεφαλαίου όλου ή μέρους του σε βάθος χρόνου. Το σχέδιο έχει σταλεί ήδη για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα τραπεζικά πακέτα αναμένονται να «πέσουν» στην οικονομία μαζικά στα τέλη Ιουνίου και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ για την τόνωση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας όπως του τουρισμού.

10 νέα μέτρα

Στο τραπέζι όμως βρίσκονται και οι μειώσεις φόρων ή αναστολή κάποιων μέτρων που ψηφίστηκαν με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:

1. Μείωση του ορίου των  ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20% ή ενδεχομένως και στο 15%. Με τη μείωση του ορίου ο κίνδυνος να κληθούν να πληρώσουν πέναλτι 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις περιορίζεται, καθώς πλέον οι φορολογούμενοι έχουν περιορίσει τις συναλλαγές τους. Σύμφωνα με τον νόμο από τον Ιανουάριο του 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα έπρεπε να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Δεν αποκλείεται τα μέτρο να «παγώσει» για ολόκληρο το 2020.

2. Εκτακτες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα ευνοϊκό καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες μόνο για την περίοδο της κρίσης.

3. Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% Με τον τρόπο αυτό ο μεσοσταθμικός συντελεστής (μαζί με τον φόρο επί των μερισμάτων που είναι 5%) θα περιοριστεί στο 24%, κάνοντας ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020 αλλά του επόμενου έτους.

4. Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ηδη, έχει ψηφισθεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Εξετάζεται η μείωση να φθάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ.

5. Μείωση προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός μόνο για το 2020.

6. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές και του ΦΠΑ στις αερομεταφορές.

7. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.

8. Μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.

9. Παράταση κατά ένα έτος της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα.

10. Παράταση κατά ένα έτος της έκπτωσης 40% για τις επισκευές ακινήτων.

kathimerini.gr