Μπορεί να είσαι τακτική με τον εμβολιασμό και την καθαριότητα του μικρού σου φίλου. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα κάποιες φορές να αμελείς κάποια σημαντικά πράγματα ή να το παρακάνεις με κάποια άλλα. Ακολουθούν μερικά από αυτά, που αν ο κτηνίατρος σου σε έβλεπε να τα κάνεις, θα σε επίπληττε (τουλάχιστον).
Να παίρνεις συμβουλές από άλλους κηδεμόνες ζώων
Εναλλακτικά, από ιδιοκτήτες pet shop ή όποιον άλλο δεν έχει σχέση με το επιστημονικό κομμάτι της υγείας ενός ζώου. Σίγουρα πολλοί από αυτούς μπορούν να σου δώσουν χρήσιμες πληροφορίες βασισμένοι κυρίως στην εμπειρία τους. Ωστόσο, δεν είναι ειδικοί στο να σου πουν τι είναι καλύτερο για το ζωάκι σου όσο αφορά τα παράσιτα ή τον εμβολιασμό.
Να παίρνεις συμβουλές από το Google
Αυτό ισχύει γενικότερα για τα θέματα υγείας. Όταν το ζωάκι αντιμετωπίζει κάποιο θέμα, μια επίσκεψη στον γιατρό είναι αυτή που θα σου εξασφαλίσει μια σίγουρη και εμπεριστατωμένη διάγνωση. Επίσης και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης. Αν έχεις επιχειρήσει να ψάξεις στο Google για να βρεις απαντήσεις, σε θέματα υγείας ειδικά, θα γνωρίζεις ήδη ότι ποτέ δεν παίρνεις σαφή απάντηση. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχώνεσαι.
Να ακολουθείς όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή
Οι εταιρείες με προϊόντα διατροφής για ζώα, όπως και κάθε άλλη εταιρία, προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των κηδεμόνων. Αυτό το καταφέρνουν με catchy εκφράσεις όπως: Χωρίς γλουτένη, οργανικά, βιολογικά κλπ. Αυτές οι φράσεις μπορεί να τραβούν την προσοχή, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τροφές είναι κατάλληλες για το κατοικίδιό σου.
Να μην ακολουθείς τις οδηγίες των συσκευασιών
Οι συνιστώμενες δοσολογίες από τις εταιρείες είναι αυτές που πρέπει να ακολουθούνται. Μπορείς να κάνεις μια “παραλλαγή” μετά από συμβουλή ειδικού για τη διατροφή. Πόσο μάλλον σε ειδική περίπτωση όπως πχ. στείρωση όπου ίσως χρειαστεί ειδική τροφή (κλινική δίαιτα). Σε γενικές γραμμές, όμως, έχε στο μυαλό σου ότι δεν είναι σωστό ούτε ο κτηνίατρος να πει πόσο πρέπει να τρώει το ζωάκι σου.
Να το παρακάνεις με τα treats
Εσύ μπορεί να νιώθεις ότι του δίνεις χαρά και αγάπη, αλλά στην πραγματικότητα το να το παρακάνεις είναι περισσότερο κακό παρά καλό. Κράτησε ένα μέτρο, γιατί πολύ εύκολα το ζωάκι σου μπορεί να εμφανίσει προβλήματα βάρους.
Να αφήνεις μέρες να περάσουν ώστε να δεις αν το κατοικίδιό σου είναι άρρωστο
Όπως ξέρεις, η πρόληψη ή έστω το να προλάβεις ένα πρόβλημα υγείας στην αρχή του, είναι πολύ καλύτερο για τη θεραπεία. Η συμβουλή των κτηνιάτρων είναι μόλις δεις το πρώτο σύμπτωμα (εμετός, διάρροια, έλλειψη όρεξης ή συμπτώματα αλλεργίας) να επισκεφτείς τον κτηνίατρό σου.