Μια μεγάλη “δεξαμενή” ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός κι έχουν αναπτύξει αντισώματα, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη φάση της πανδημίας στη χώρα μας. Η αξιοποίησή τους θα είναι πολλαπλή και απ’ ότι φαίνεται ο ρόλος τους πολύτιμος – μεταξύ άλλων – και για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Με την εφαρμογή των μαζικών τεστ στην επόμενη φάση – που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα χρονικά – θα μπορούμε να γνωρίζουμε και στην Ελλάδα τον αριθμό των συμπολιτών μας, που έχουν νοσήσει από τη νόσο COVID-19 και έχουν αναρρώσει. Είναι όσοι πέρασαν πρώτοι τη δοκιμασία και νίκησαν την ασθένεια, ή προσβλήθηκαν χωρίς να αναπτύξουν συμπτώματα. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι πολύ βοηθητικοί για όλους εμάς σε λίγο καιρό.
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν κυρίως, ως δότες πλάσματος με αντισώματα του ιού, τα οποία ενδέχεται να θεραπεύσουν ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση που νοσούν από τον κορωνοϊό, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος:
“Εντοπίζουμε άτομα τα οποία έχουν αποκτήσει αντισώματα, είτε επειδή έχουν εμφανίσει εμφανή νόσο, είτε επειδή υποκλινικά είχαν εκτεθεί στον ιό και στη συνέχεια υποβάλλονται σε μία διαδικασία που λέγεται πλασμαφαίρεση. Αφαιρείται ένα συγκεκριμένο ποσό πλάσματος, το οποίο χορηγούμε σε ασθενείς που νοσούν με βαριά συμπτώματα στην εντατική”
Κορωνοϊός: Ο πολλαπλός ρόλος των ιαθέντων
Οι αναρρώσαντες έχουν πρωτίστως επιδημιολογικό ενδιαφέρον. Με τη σημαντική πληροφορία για τον αριθμό των ατόμων που έχουν αναπτύξει “ανοσία” απέναντι στον ιό, οι επιστήμονες θα αναπτύξουν τη στρατηγική της επόμενης μέρας. Καθώς θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και θα επιτρέψουν στην κοινωνία και την οικονομία να λειτουργήσει σταδιακά και πάλι.
‘Ηδη, ένα 30% των νοσηλευομένων έχει πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία μας, ενώ σ’ αυτούς θα προστεθούν και όσοι έχουν αυτο-αναρρώσει στο σπίτι. Η δεύτερη κατηγορία των πολιτών θα εντοπιστεί, όταν θα ενεργοποιηθούν τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό και κυρίως με την ενεργοποίηση των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που θα πραγματοποιούν εξετάσεις κατ’ οίκον.
Οι αναρρώσαντες, όμως, θα “αξιοποιηθούν” εάν το επιθυμούν και οι ίδιοι και σε άλλους σημαντικούς ρόλους, όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Συγκεκριμένα:
- ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή των επειγόντων, εάν είναι γιατροί και νοσηλευτές
- ως εθελοντές δότες πλάσματος για πειραματικές θεραπείες σε βαριά πάσχοντες
- ως “πρεσβευτές” θετικών μηνυμάτων για τη νίκη απέναντι στον ιό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε σχετικά:
“Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να επανέλθουν στις δουλειές τους χωρίς κανένα πρόβλημα και φυσικά θα μπορούν να “χρησιμοποιηθούν” με τη βοήθεια και την εθελούσια προσφορά τους στη θεραπεία άλλων ανθρώπων με πρωτόκολλα χορήγησης ορού από αναρρωνύοντες. Θα μπορούν βέβαια να στελεχώσουν την εμπροσθοφυλακή στα νοσοκομεία, π.χ. αν είμαι εγώ για παράδειγμα, θα μπορώ να δουλέψω στα επείγοντα, και να είμαι στην πρώτη γραμμή των επειγόντων χωρίς να φοβάμαι ότι μπορεί να κολλήσω τον ιό. Τηρώντας, όμως, τα άλλα μέτρα που πρέπει να τηρώ ως επαγγελματίας υγείας. Δεν θα είναι κάποια ταυτότητα ή διαβατήριο που ακούγεται όλο και περισσότερο. Ούτε κάτι που θα διχάσει τον κόσμο. Θα’ ναι κάτι που θα πρέπει να ενώσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Να, αυτοί που πέρασαν τον ιό, νίκησαν τον ιό είναι κοντά μας μας βοηθούν όλους μας σαν κοινωνία να ξεπεράσουμε το πρόβλημα”.
Πρύτανης Δημόπουλος: Οι αναρρώσαντες ως δότες πλάσματος για πρωτοποριακές θεραπείες
Ειδική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται πυρετωδώς αυτήν την εποχή προετοιμάζοντας πειραματικό θεραπευτικό πρωτόκολλο για μια πρωτοποριακή θεραπεία, που έχει εμφανίσει πολύ θετικά αποτελέσματα σε εργαστήρια της Γουχάν στην Κίνα. Πρόκειται για θεραπεία που προτείνεται για ασθενείς με βαριά συμπτώματα, οι οποίοι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος δηλώνει ότι οι επιστήμονες βρίσκονται στην τελική φάση σύνταξης πρωτοκόλλου θεραπείας, σε συνεργασία με διάφορες Αιματολογικές Κλινικές, Εργαστήρια, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων της χώρας.
Η διαδικασία απαιτεί τη συμμετοχή εθελοντών πολιτών που έχουν αναρρώσει από την νόσο COVID-19, οι οποίοι εάν επιθυμούν θα μπορούν να δώσουν πλάσμα το οποίο με ειδική επεξεργασία, μπορεί να χορηγηθεί σε βαριά πάσχοντες ασθενείς, ως παθητική ανοσία, όπως επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος
“Το αίμα των εθελοντών περνάει από ένα μηχάνημα και κρατάς το πλάσμα. Μέσα στο πλάσμα αυτό θα περιλαμβάνονται αντισώματα. Όταν λέμε ορός, όταν λέμε παθητική ανοσία, σημαίνει ότι θα έχουμε αντισώματα, τα οποία στη συνέχεια θα χορηγήσουμε στη συνέχεια σε κάποιον ασθενή, τον οποίο ο κατά κάποιον τρόπο θα υπάρχει ένας επιπλέον τρόπος να τον βοηθήσουμε επιπροσθέτως των αντιιικών φαρμάκων θα έχουν βρεθεί, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του καταρράκτη των κυτταροκινών”.
Κλινικές μελέτες βασισμένες πάνω σ’ αυτή τη θεραπεία βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκινούν -εκτός από την Κίνα- στην Αμερική και στην Ευρώπη, σε διάφορες φάσεις της νόσου. Η μέθοδος, όμως, έχει περιορισμούς. Χρειάζεται αρκετός αριθμός εθελοντών δοτών, μέσα από τη δεξαμενή των πολιτών που έχουν ξεπεράσει την νόσο του κορωνοϊού.
“Οι περιορισμοί της μεθόδου είναι ότι θα πρέπει να έχουμε επαρκή συγκέντρωση αντισωμάτων από το δότη, δηλαδή να υπάρχει κάποιος άνθρωπος ο οποίος να έχει εκτεθεί στον ιό και να έχει επαρκή συγκέντρωση αντισωμάτων”, υπογραμμίζει ο κ. Θάνος Δημόπουλος.
Οι κινέζοι επιστήμονες, πάντως, χορηγώντας μία και μόνη δόση αντισωμάτων του κορωνοϊού, τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από το αίμα πρώην ασθενών με COVID-19, κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου σε 10 ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.