Υφεση 5% φέτος και ανάκαμψη 4% το 2021 προβλέπει η Moody’s εφόσον αρθούν τις επόμενες εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα και υπάρξει σημαντική δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση και την Eυρωζώνη συνολικά.

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους εν μέσω του σοκ που προκαλεί η πανδημία, με τη Moody’s σε έκτακτο σημείωμά της να επιβεβαιώνει το «Β1» που δίνει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με σταθερές προοπτικές και τους αναλυτές να εκτιμούν ευρέως πως την Παρασκευή η S&P και η DBRS δεν θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας παρά μόνο των προοπτικών.

Η Moody’s εκτιμά πως η ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 5%, τονίζοντας ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς και τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν και το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, η Ελλάδα επωφελείται από το ευνοϊκό προφίλ ωρίμανσής του καθώς και το υψηλό «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε από πολύ νωρίς στην εξάπλωση του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας περιοριστικά μέτρα και μέτρα στήριξης, προσθέτει, ωστόσο η πανδημία θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ελληνική οικονομία κυρίως μέσω του τουριστικού κλάδου, ο οποίος απασχολεί το 26% των συνολικών θέσεων εργασίας στη χώρα.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους αποτελεί «κλειδί» για τον κλάδο καθώς το 60% των ετήσιων εσόδων του πραγματοποιούνται αυτούς τους μήνες. Αν και ο πιο ισχυρός εγχώριος τουρισμός θα βοηθήσει, δεν θα είναι αρκετός για να καλύψει την απουσία ξένων τουριστών.

Οπως επισημαίνει η Moody’s, η πρόβλεψή της για ύφεση 5% φέτος (και ανάκαμψη 4% το 2021) βασίζεται στο ότι θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες καθώς και στη σημαντική δημοσιονομική στήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση και την Ευρωζώνη συνολικά. Η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό της δίνει ένα στοιχείο ανθεκτικότητας στην κρίση, τονίζει.

Σύμφωνα με τον οίκο, αν και η δημοσιονομική επιδείνωση θα είναι σημαντική φέτος όπως και σε όλη την Ευρωζώνη, ωστόσο θα είναι προσωρινή και δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της χώρας η οποία μπορεί να κάνει χρήση του μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας, ενώ και η ένταξη στο νέο QE της ΕΚΤ είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Ακόμα και αναβάθμιση

Το μήνυμα που δίνει η Moody’s είναι πάντως πως δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης που δίνει για την Ελλάδα εν μέσω της κρίσης, η οποία και έχει προκαλέσει ανησυχίες για υποβαθμίσεις διεθνώς. Οπως αναφέρει, μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας εάν ο αρνητικός αντίκτυπος τη πανδημίας στο οικονομικό πεδίο είναι παροδικός, με ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας στη συνέχεια, και εάν οι προσπάθειες εντατικοποίησης των μεταρρυθμίσεων και βελτίωσης του τραπεζικού κλάδου επανέλθουν, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας. 

Αν και η αξιολόγηση της Moody’s αργεί (8 Μαΐου), αυτή την Παρασκευή αναμένονται δύο αξιολογήσεις για την Ελλάδα από τη S&P και την DBRS. Η Danske Bank εμφανίζεται αισιόδοξη και δεν αναμένει καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις και στις προοπτικές της χώρας, ενώ η UBS εκτιμά πως θα υπάρξει υποβάθμιση (S&P) μόνο των προοπτικών από «θετικές» σε «σταθερές» τουλάχιστον, κάτι που θεωρείται και πιο πιθανό από την αγορά.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

kathimerini.gr