Με το άνοιγμα της κοινωνίας και τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα, η κυβέρνηση προτρέπει τις ευπαθείς ομάδες -στις οποίους περιλαμβάνεται η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων- να μετακινηθούν προς την Περιφέρεια.
Η μετακίνηση όλων των πολιτών εκτός της Περιφερειακής ενότητας στην οποία κατοικούν και διαμένουν σε όλη την Επικράτεια, θα επιτραπεί από τις 18 Μαϊου και μετά, με εξαίρεση τα νησιά, στα οποία η μετάβαση θα επιτραπεί – υπό προϋποθέσεις – μετά την 1η Ιουνίου.
Η 18η Μαϊου, ωστόσο, είναι η ημερομηνία ορόσημο που δίνει το πράσινο φως στους ηλικιωμένους και συνταξιούχους να μετακινηθούν προς τις εξοχές και τα χωριά. Η προτροπή της κυβέρνησης προς αυτές τις ομάδες του πληθυσμού είναι σαφής: όσοι έχουν εξοχικό ή διαθέσιμο τόπο διαμονής και κατοικίας, να σπεύσουν.
Την προτροπή αυτή, επανέλαβε την Πέμπτη και ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας:
“Μακάρι να μπορέσουν να πάνε στα χωριά, για να μην κινδυνεύουν τόσο από την κυκλοφορία του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία ήταν κατά κάποιο τρόπο, λειτούργησαν και σαν επίκεντρα της επιδημίας στη χώρα μας. Αυτή ήταν η στρατηγική. Δε νομίζω ότι θα τα καταφέρουν όλοι, αλλά όσο περισσότεροι το καταφέρουν και επιλέξουν αυτοί το να ζήσουν αυτό το καλοκαιρινό διάστημα στο χωριό τους, σε συνθήκες πολύ καλύτερες, πολύ μεγαλύτερης ευκαιρίας για έξοδο στην ύπαιθρο, για αραίωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αποστάσεις ασφαλείας και μέτρα προστασίας και στο χωριό
Η απόφαση των επιστημόνων και της Πολιτικής Προστασίας για την απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από τα μεγάλα αστικά κέντρα έχει διπλό σκοπό:
Από τη μία , να δώσει ψυχολογική διέξοδο στους ηλικιωμένους που έχουν υποστεί τις αρνητικές επιπτώσεις του εγκλεισμού στο σπίτι με τα μέτρα περιορισμού τους τελευταίους μήνες, να μετακινηθούν προς το ευχάριστο περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου. Εκεί, με δεδομένη την καλυτέρευση του καιρού, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για ασφαλείς περιπάτους και εξόδους.
Από την άλλη, το αποκεντρωμένο περιβάλλον θα είναι πιο ασφαλές γι’ αυτούς καθώς στις μεγάλες πόλεις ο πληθυσμός θα αρχίσει πάλι να κυκλοφορεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.
Ωστόσο, η μετάβαση αυτή θα έχει κανόνες και προϋποθέσεις, ενώ θα ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία έχουν ορίσει οι επιστήμονες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς:
“Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να μεταβούν στα εξοχικά τους, κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες, κάτω από συγκεκριμένους όρους, που όλα αυτά θα προκύψουν μέσα από τα επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που εκείνη την περίοδο θα έχουν κατοχυρωθεί για την κάθε περιοχή. Άρα προφανώς όλα αυτά θα γίνουν με ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα, που ο στόχος δεν είναι απλά και μόνο να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς στα χωριά τους και να νοσήσουν”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Και στις εξοχές, όμως, οι κανόνες της απόστασης, της υγιεινής, ακόμη και τις μάσκας σε χώρους όπου συνωστίζονται άνθρωποι, θα ισχύουν στο ακέραιο:
“Δεν θα πάνε οι ηλικιωμένοι για συνωστισμό στο καφενείο, προς Θεού, έτσι; Δεν πάνε στο χωριό για να κολλήσουν τον ιό, πάνε στο χωριό για να μην κολλήσουν τον ιό”, δήλωσε εμφατικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια σε εξοπλισμό και προσωπικό στα νοσοκομεία της Περιφέρειας
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ταυτόχρονα, προετοιμάζεται για τη μετακίνηση του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες προς την ελληνική ύπαιθρο. Τα μέτρα και οι αποφάσεις που έλαβε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θα διασφαλίζουν κάθε πιθανή ανάγκη υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμό από τη νόσο COVID-19.
Τις παραπάνω διαβεβαιώσεις έκανε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης: “Οι οδηγίες που έχουμε δώσει, ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει, αφορά όλες τις δομές του συστήματος υγείας σε όλη την Επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κρούσμα κορονοϊού σε κάθε γωνιά της χώρας. Ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα και στην περιφέρεια και στα περιφερειακά Νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας και σε άλλες δομές θα συνεχίσει να γίνεται, το σύστημα θα βρίσκεται σε ετοιμότητα”, επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Να σημειωθεί ότι σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία υπάρχουν δεσμευμένες κλίνες, οι οποίες έχουν δεσμευθεί για αποκλειστική διάθεση σε περιπτώσεις κορωνοϊού. Επίσης, τα Κέντρα Υγείας και οι άλλες πρωτοβάθμιες δομές, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, έχουν σαφείς οδηγίες και επάρκεια υλικών προστασίας για να αντιμετωπίσουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά, τόσο στα τμήματα νοσηλείας, όσο και στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ).
“Φυσικά και πρέπει να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα υγείας στην Περιφέρεια και αυτό είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες σαν σύστημα υγείας. Αλλά οι ηλικιωμένοι δεν πάνε στο χωριό για να κολλήσουν. Ούτε εμείς θα πάμε στο χωριό για να τους κολλήσουμε, ούτε αυτό είναι το μήνυμα”, τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Βασικός γνώμονας στις μετακινήσεις μας από τώρα, αλλά και μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να είναι η προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και των ηλικιωμένων, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, σχολίασε σχετικά: “Οι διακοπές όταν γίνουν, θα πρέπει να γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων. Να μην σας πω ότι όταν πάμε εμείς εκεί (σ.σ.στις Περιφέρειες) αυτοί θα πρέπει να έρθουν εδώ. Καταλάβατε τι εννοώ. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα. Δεν το λέω για να γελάσουμε, το λέω για να καταλάβετε τη σημασία, ότι το κάνουμε για να τους προστατεύσουμε. Δεν τους λέμε «πηγαίνετε στο χωριό για να κολλήσετε τον ιό».
“Έχουμε μπροστά μας ένα βουνό να ανέβουμε και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά”, κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.