Οχτώ στους δέκα υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένεται να αποκτήσουν φέτος την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες, στην δημοσιότητα ίδιος με πέρυσι παραμένει φέτος ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με απόφαση που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 77.970 παραμένοντας ο ίδιος με τον τελικό περσινό αριθμό εισακτέων, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
Επισημαίνεται ότι η μόνη διαφοροποίηση – μία μικρή μείωση υποψηφίων της τάξης των 365 – αφορά στην ανακατανομή των εισακτέων των Τμημάτων Νοσηλευτικής, των οποίων όμως ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παραμένει ίδιος.

O συνολικός αριθμός των εισακτέων πέρυσι ήταν 78.335, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 3.500 σε σχέση με τον αντίστοιχο για τις Πανελλαδικές του 2018. Συνολικά τα προηγούμενα χρόνια είχε καταγραφεί ι αύξηση 7.600 θέσεων καθώς το 2017 στα ΑΕΙ είχαν εισαχθεί 70.726 φοιτητές.
Η πολύ καλή αναλογία εισαγωγής που διαμορφώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν σημαίνει ότι θα ισχύει και στις περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές, ωστόσο ο υψηλός αριθμός εισακτέων που παραμένει από πέρυσι, λόγω των συνθηκών ενώ αναμενόταν να μειωθεί με βάση τις προτάσεις των Πανεπιστημίων που είχαν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο δημιουργεί ευνοικές συνθήκες για τους υποψηφίους.

Σημαντική αλλαγή στο φετινό «τοπίο» των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σε ό,τι αφορά στα επιστημονικά πεδία, οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η εικόνα θα είναι καλή και εφέτος για τους υποψηφίους. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Πολυτεχνικών και Θετικών Σχολών αναμένεται να επιτευχθεί εύκολη πρόσβαση σε πολλές σχολές , στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Ιατρικών σχολών παραμένει η μεγάλη ζήτηση κυρίως στις Ιατρικές σχολές ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών σχολών συνήθως παρατηρούνται αυξομειώσεις μεταξύ των τμημάτων.

Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές σχολές δεν σημειώνουν αλλαγή στους εισακτέους ενώ ο ανταγωνισμός για μία θέση στις περιζήτητες σχολές αναμένεται υψηλός. Ωστόσο εκτιμάται ότι εύκολα θα μπορεί να περάσει ένας υποψήφιος στο κατώφλι μιας Πανεπιστημιακής σχολής που δεν είναι η πρώτη επιλογή του.

Την ανοδική τάση στην πορεία των βάσεων που αναμένουν οι ειδικοί που ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων την αποδίδουν στην μειωμένη ύλη που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό αλλά και την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.

Τα προηγούμενα χρόνια, σε κάθε επιστημονικό πεδίο, υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα, αφού είχαν υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας. Τα μαθήματα αυτά συνήθως ήταν δυσκολότερα από τα υπόλοιπα και οδηγούσαν σε πτωτική πορεία των βάσεων. τις βάσεις χαμηλά, γιατί οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων ήταν πάρα πολύ χαμηλές.
Τα μαθήματα αυτά είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό πεδίο. Εφέτος τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισοδύναμα έχουν δηλαδή την ίδια βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας.

Ένα άλλο στοιχείο που θα καθορίσει την φετινή εικόνα που θα διαμορφωθεί είναι η μείωση κατά 25% με 30% της ύλης  καθώς οι μαθητές θα εξετασθούν στην ύλη που διδάχθηκαν στην φυσική τους τάξη. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές , μικρότερη δυνατότητα επιλογής ερωτήσεων και κατ’ επέκταση διαβάθμισης τους.

Η ανακοίνωση του αριθμού των υποψηφίων σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 26 Ιουνίου με τη Χημεία και την Οικονομία μαθήματα κατευθύνσεων.

Για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα με τη Νεοελληνική Γλώσσα και θα ολοκληρωθούν στις 26 με τη Χημεία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

aftodioikisi.gr

agrinio24.gr