Η πρόσβαση στο διαδίκτυο πλέον θεωρείται μία από τις δευτερεύουσες βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Μπορεί για πολλούς από εμάς να θεωρείται κάτι δεδομένο ωστόσο υπάρχουν περιοχές στον κόσμο που οι λέξεις ίντερνετ, σόσιαλ μίντια, e-mail κτλ. είναι άγνωστες καθώς υπάρχει η καθημερινή μάχη για τροφή, νερό και στέγαση.
Στην Αφρική δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καν νερό και ηλεκτρικό στα σπίτια τους ενώ εκατομμύρια πολιτών πλήττονται από λοιμούς και πείνα. Για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ωστόσο αποτελεί ένα «παρθένο έδαφος» όσον αφορά τον τομέα του ίντερνετ και της παροχής τέτοιων υπηρεσιών.
Όπως μεταδίδει το techcrunch.com οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου επιδίδονται τα τελευταία χρόνια σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κυριαρχήσουν σε αυτή την αγορά. Σε αυτή τη μάχη το Facebook φαίνεται να «κερδίζει».
Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία επενδύει στην κατασκευή ενός κολοσσιαίου υποθαλάσσιου καλωδίου, που σχεδόν θα τριπλασιάσει το bandwidth της Αφρικής. Η κατασκευή του γίνεται σε συνεργασία με τις China Mobile, MTN, Orange και Vodafone, και το καλώδιο 2Africa, όπως λέγεται, θα καλύψει περιμετρικά τα 37.000 χιλιόμετρα της ηπείρου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα με την εγκατάσταση θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο 1,3 δις. άνθρωποι.
Το καλώδιο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 23 χωρών σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Πιστεύεται, δε, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν πρόσβαση στο Internet θα αυξηθεί θεαματικά, καθώς μόλις το 1/4 βρίσκεται αυτήν τη στιγμή online.
Από την στιγμή που ολοκληρωθεί η γιγάντια κατασκευή Google, Microsoft, Facebook και Amazon θα κατέχουν ή θα επινοικιάζουν πάνω από τον μισό «πληθυσμό» υποθαλάσσιων καλωδιών ίντερνετ.