Τα αποτελέσματα αφορούν τους πρώτους οκτώ από τους συνολικά 45 υγιείς εθελοντές στους οποίους έχει χορηγηθεί. Όλοι παρήγαγαν αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού. Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες.

Σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκονται οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να παρασκευάσει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Όπως έγινε αργά τη νύχτα γνωστό, το εμβόλιο που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα σε μικρό αριθμό υγιών εθελοντών.

Το αποτέλεσμα αυτό αφορά μόλις 8 από τους συνολικά 45 εθελοντές στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της εταιρείας Moderna, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των κλινικών δομικών.

Η μελέτη αυτή άρχισε τον περασμένο Μάρτιο και έδειξε ακόμα ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Moderna, οι οκτώ εθελοντές έλαβαν δόση 25 ή 100 μικρογραμμαρίων (mcg). Όλοι τους παρήγαγαν επίπεδα αντισωμάτων εφάμιλλα με εκείνα που αναπτύσσουν οι ασθενείς που αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν μια πρώτη εικόνα για ένα από τα οκτώ εμβόλια που δοκιμάζονται παγκοσμίως σε ανθρώπους. Τα νέα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση. Επιπλέον, αποτελούν μόνο ένα προκαταρκτικό βήμα προς την απόδειξη ότι το ερευνητικό (πειραματικό) εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, λένε οι ειδικοί.

Αφορά πρωτίστως την ασφάλεια

«Τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά. Ωστόσο προέρχονται από μία Φάσης Ι μελέτη και αφορούν μόλις οκτώ ανθρώπους. Η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε πρωτίστως για την ασφάλεια και όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», σχολίασε ο Dr Amesh Adalja, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νόσων από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς. Ο Dr Adalja δεν συμμετέχει στην ανάπτυξη του εμβολίου.

Όπως εξήγησε, πολλά απρόοπτα μπορεί να υπάρξουν έως ότου δοκιμαστεί το εμβόλιο σε χιλιάδες εθελοντές. Ωστόσο πρόσθεσε πως «όσα προς το παρόν βλέπουμε, είναι όντως ενθαρρυντικά».

Οι επιστήμονες που αναπτύσσουν τα οκτώ εμβόλια προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν ποιο επίπεδο αντισωμάτων θα είναι αποτελεσματικό εναντίον του κορωνοϊού. Προσπαθούν επίσης να μάθουν πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία αυτή. Επιπλέον, πρέπει να βρουν ποια είναι η δόση του εμβολίου που απαιτείται για επαρκή προστασία.

Η Moderna επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι η δράση του εμβολίου είναι δοσοεξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει πως οι εθελοντές που έλαβαν δόση των 100 mcg, παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα απ’ όσα εκείνοι που έλαβαν 25 mcg.

Η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει το πράσινο φως ώστε να αρχίσει η δεύτερη φάση των κλινικών μελετών με το εμβόλιο. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν 600 εθελοντές.

Η ανάπτυξη του εμβολίου από την Moderna υποστηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση. Τον Απρίλιο η εταιρεία επιχορηγήθηκε με 483 εκατομμύρια δολάρια από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας & Ανάπτυξης (BARDA) του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.

Πηγή