Εκτίναξη της ανεργίας, μεταξύ 26% και 31,2%, και περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους μεταξύ 188,3% και 192,7% προβλέπουν πλέον τα σενάρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που χτύπησε χθες «καμπανάκι» για να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης κρίσης από την Ελλάδα και την Ευρώπη και να μη χρειαστεί να μπει η χώρα μας –και άλλες– σε νέα περιπέτεια λιτότητας.
Ουσιαστικά, το γραφείο επεσήμανε δύο πράγματα:
1. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, «πρέπει να διασφαλισθεί η δυνατότητα χρηματοδοτικής στήριξης των πιο ευάλωτων χωρών και να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική τους ισορροπία με επαρκή τρόπο». Ο επικεφαλής του γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αναγνώρισε ότι μια διαγραφή χρέους δύσκολα θα περνούσε, αλλά πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
2. Στο εθνικό επίπεδο, οι παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και εξωστρεφούς οικονομίας. «Δεν θα πρέπει να διατηρηθεί η κατάσταση προ πανδημίας, αλλά να δημιουργηθεί μια πιο ανθεκτική οικονομία, με μείωση της ανεργίας», είπε ο κ. Κουτεντάκης. «Πρέπει να αποφευχθεί μια συνεχιζόμενη κάμψη των επενδύσεων και μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει σχετικώς η έκθεση.
Μέτρα 10 δισ.
Οι προβλέψεις του γραφείου, που είχαν αρχικά διατυπωθεί πριν από ένα μήνα, με διαφορετικές εκδοχές ως προς το ύψος των μέτρων στήριξης, βασίζονται πλέον στην παραδοχή για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Ετσι, η ύφεση προβλέπεται μεταξύ 4,4% και 9,4% και το πρωτογενές έλλειμμα μεταξύ 2,4% και 4,6%, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα καταργηθεί το lockdown. Οι προβλέψεις του δεν διαφέρουν σημαντικά από τις κυβερνητικές, εκτός από την ανεργία, όπως είπε ο κ. Κουτεντάκης.
Επίσης, η έκθεση του γραφείου δίνει μια εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 1,287 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,397 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019, δίνοντας ένα μέτρο της δημοσιονομικής εκτροπής που συντελείται λόγω κορωνοϊού.