Το ένα τέταρτο των Αμερικανών ενδιαφέρεται ελάχιστα ή καθόλου για τη λήψη εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, με κάποιους να εκφράζουν ανησυχία ότι ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσονται τα υποψήφια εμβόλια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια.
Ενώ οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι απαιτείται εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης ώστε να επανέλθει η ζωή στο φυσιολογικό, η έρευνα επισημαίνει ένα πιθανό ζήτημα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Τραμπ που δέχεται ήδη πυρά για τις συχνά αντιφατικές οδηγίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Περίπου το 36% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν εμβόλιο εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι ήταν ασφαλές, σε σύγκριση με μόλις το 14% που θα ενδιαφερόταν περισσότερο.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα, που έγινε σε 4.428 ενήλικες στις ΗΠΑ το διάστημα μεταξύ 13 Μαΐου και 19 Μαΐου, δήλωσαν ότι θα επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από την καθοδήγηση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων ή από αποτελέσματα επιστημονικών μελετών μεγάλης κλίμακας που θα έδειχναν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.
Λιγότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται «πολύ» ή «κάπως» για το εμβόλιο, ένα ποσοστό σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με αυτό που ανέμεναν κάποιοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, δεδομένης της αυξημένης ευαισθητοποίησης για την COVID-19 και τους περισσότερους από 92.000 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είναι λίγο χαμηλότερο από ό,τι νόμιζα ότι θα ήταν αν λάβουμε υπόψη το ενδιαφέρον του κόσμου για την COVID-19», δήλωσε ο Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών και εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ, και πρόσθεσε ότι θα περίμενε το ποσοστό να φτάσει περίπου το 75%».
Επίσης, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη λήψη εμβολίου και το 10% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρονται πολύ. Ποσοστό 11% δήλωσαν πως δεν είναι σίγουροι.
Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 70% των Αμερικανών θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία μέσω ενός εμβολίου ή προηγούμενης μόλυνσης για να επιτευχθεί αυτό που είναι γνωστό ως «ανοσία της αγέλης», όταν αρκετά άτομα εμφανίζονται ανθεκτικά σε μια μολυσματική ασθένεια για να αποτραπεί η εξάπλωσή της.
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους, αν και συνήθως χρειάζονται 10 χρόνια ή περισσότερο για να αναπτυχθούν και να δοκιμαστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ένα πλήρως δοκιμασμένο εμβόλιο που θα έχει λάβει την έγκριση της κυβέρνησης δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμο μέχρι τα μέσα του 2021 το νωρίτερο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 100 υποψήφιοι εμβολίων COVID-19 σε ανάπτυξη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήδη δοκιμάζονται κλινικά σε ανθρώπους. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Inc έκανε λόγο για ενδεχομένως υποσχόμενα προκαταρκτικά αποτελέσματα από οκτώ άτομα που συμμετείχαν σε μια μελέτη ασφάλειας.
Μεταξύ των ερωτηθέντων που εξέφρασαν λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ταχύτητα με την οποία αυτό θα αναπτυχθεί. Μάλιστα ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% εξέφρασε την άποψη ότι το εμβόλιο είναι πιο επικίνδυνο από την ίδια την ασθένεια.
Συνολικά, το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα εμβόλια για ασθένειες όπως η ιλαρά είναι ασφαλή τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που διστάζουν να κάνουν ένα εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό ενδέχεται να αναθεωρήσουν τη στάση τους, ανάλογα με τις εγγυήσεις ασφάλειας που λαμβάνουν.
Για παράδειγμα, μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι «δεν ενδιαφέρονται πολύ» για τη λήψη του εμβολίου, το 29% είπε ότι θα ενδιαφερόταν περισσότερο εάν το εμβόλιο είχε την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει μάλιστα την άποψη ότι η έμφαση που δίνει ο Λευκός Οίκος στην ταχύτητα θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στους ανθρώπους ότι η ασφάλεια θυσιάζεται στον βωμό της τυαχύτητας.
Επίσης, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς ερευνητές, η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έχει γίνει πιο διαδεδομένη στα κοινωνικά μέσα κατά την πανδημία, γεγονός που έχει κάνει τον κόσμο ακόμα πιο επιφυλακτικό.