Μεγάλοι γερμανικοί tour operators έχουν ξεκινήσει επιθετική προώθηση πωλήσεων ταξιδιωτικών πακέτων για την Ελλάδα, αλλά και για τις ισπανικές Βαλεαρίδες νήσους.
Σε μάχη με την Ελλάδα, για την προσέλκυση των μεγαλύτερων κατά το δυνατόν μεριδίων αγοράς των φετινών θερινών διακοπών των μεγάλων χωρών, και ειδικά της Γερμανίας, εξελίσσεται για την Ισπανία και την Πορτογαλία η φετινή σεζόν. Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι γερμανικοί tour operatots, και συγκεκριμένα οι TUI, DER Touristik και FTI Group, έχουν ξεκινήσει επιθετική προώθηση πωλήσεων ταξιδιωτικών πακέτων για την Ελλάδα, αλλά και για τις ισπανικές Βαλεαρίδες νήσους, οι οποίες έχουν καταφέρει να έχουν πολύ καλύτερο επιδημιολογικό προφίλ από την ηπειρωτική Ισπανία.
Οι προωθητικές ενέργειες των γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων περιλαμβάνουν την προσφορά δωρεάν δυνατότητας ακύρωσης έως και 14 ημέρες πριν από το ταξίδι αλλά και μειωμένες τιμές, που προέρχονται είτε από τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους τους είτε από νέες συμφωνίες με τους ξενοδόχους, όπου αυτές έχει καταστεί δυνατόν να επιτευχθούν, πληροφορείται η «Κ».
Η Γερμανία, που κατά το 2019 έστειλε 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες στην Ελλάδα, οι οποίοι άφησαν 2,9 δισ. ευρώ στη χώρα, σκοπεύει να άρει την ταξιδιωτική οδηγία για ταξίδια προς το εξωτερικό τη 15η Ιουνίου, σύμφωνα με τα μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ. Τόσο οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα, αλλά πλέον και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, όσο και τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία επιδιώκουν να αποσπάσουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από τη ζήτηση των Γερμανών για διακοπές στη Νότια Ευρώπη.
Στα συστήματα των πρακτόρων αλλά και των Ελλήνων ξενοδόχων παραμένουν ενεργές εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη και αφορούσαν ημερομηνίες μετά τη 15η Ιουνίου. Αν και παραμένει προς εξακρίβωση η μεταφορική δυναμικότητα που οι αεροπορικές εταιρείες θα αφιερώσουν στα δρομολόγια από Γερμανία, ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορεί να δουν τους πρώτους Γερμανούς τουρίστες στα τέλη Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, όλοι στοιχηματίζουν ότι από τις αρχές Ιουλίου οι Γερμανοί θα είναι παρόντες.
Ομως, η ζήτηση από τη Γερμανία για διακοπές στο εξωτερικό αναμένεται να είναι σημαντικά περιορισμένη φέτος, τόσο λόγω της οικονομικής ύφεσης όσο και της ανησυχίας για την πανδημία. Οι εκτιμήσεις για το πόσο χαμηλότερη θα είναι η ζήτηση φέτος για τους εναπομείναντες μήνες του έτους κυμαίνονται από 50% έως και 90%, με την κεντρική παραδοχή πιο κοντά στο 70%.
Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, και πάντως έως τα τέλη Μαΐου, αφού αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις χώρες της Ευρώπης αλλά και διεθνώς, αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την επανέναρξη ταξιδιών από όσες εξ αυτών προκριθούν. Παρά τις διαρροές των τελευταίων ημερών που ονοματίζουν 19 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία) από τις οποίες θα επιτραπούν οι αεροπορικές αφίξεις, γεγονός είναι ότι η λίστα αυτή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το θετικό σενάριο, στη λίστα θα προστίθενται συνεχώς κι άλλες χώρες όσο η πανδημία θα υποχωρεί.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι επιδιώκει ένα πανευρωπαϊκό σύμφωνο για να προσελκύσει τουρίστες από την Ευρώπη «χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς» πριν από τον Ιούλιο. Ενθαρρύνει τα διεθνή ταξίδια χωρίς να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για χώρες από τις οποίες γενικά έχει τον μεγαλύτερο τουρισμό –δηλαδή, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία–, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Η Ισπανία αναζητεί ταξιδιωτική συμφωνία σε όλο το Σένγκεν, σε αντίθεση με ξεχωριστές ή διμερείς ταξιδιωτικές συμφωνίες. Συζητάει την πρόταση με την Ε.Ε. και ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι πύλες της χώρας του είναι ανοιχτές για τους τουρίστες, εξηγώντας ότι θα πραγματοποιούνται ορισμένοι υγειονομικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, αλλά δεν θα υπάρξει υποχρεωτική καραντίνα για όσους πετούν. Η Πορτογαλία, η οποία μέχρι προχθές είχε καταγράψει 30.200 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 και 1.289 θανάτους, έχει επηρεαστεί λιγότερο από τη γειτονική Ισπανία.