Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα μέλη του ΠΟΕ «να δεσμευθούν σε μια σειρά μέτρων που θα διευκολύνουν το εμπόριο σε υγειονομικά προϊόντα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σε συνθήκες κρίσης».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη μόνιμη κατάργηση δασμών για μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών προϊόντων και σε είδη ιατρικού εξοπλισμού προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση η «Κ», η επιδίωξη της Επιτροπής είναι κατ’ αρχάς να πεισθούν οι σημαντικές χώρες-παραγωγοί φαρμακευτικών ουσιών που σήμερα δεν μετέχουν στη Συμφωνία για την Κατάργηση των Δασμών στα Φαρμακευτικά Προϊόντα να την υπογράψουν. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, όταν υπογράφηκε αυτή η συμφωνία το 1994, οι συμμετέχουσες χώρες (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ελβετία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Καναδάς και Μακάο – Κίνα) αποτελούσαν το 90% της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 66% και οι νέες χώρες που έχουν αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Σχετικά με τον ιατρικό εξοπλισμό, η πιο πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου υπολογίζει ότι ο μέσος δασμός για ιατρικά είδη (συμπεριλαμβανομένων και των ζωτικών για την προστασία από την COVID-19) είναι 4,8% – σημαντικά χαμηλότερος από την επιβάρυνση που επιβάλλεται σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

Η Κομισιόν συμπεραίνει ότι οι δασμοί αυτοί «δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της εγχώριας βιομηχανίας έναντι ανταγωνισμού από το εξωτερικό» και προτείνει να καταργηθούν από όλα τα μέλη του ΠΟΕ.  

Επιπλέον, η Επιτροπή συνιστά στα μέλη του ΠΟΕ «να δεσμευτούν σε μια σειρά μέτρων που θα διευκολύνουν το εμπόριο σε υγειονομικά προϊόντα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σε συνθήκες κρίσης. Στο πλαίσιο του εμπορίου φαρμακευτικών και ιατρικών αγαθών, η διακήρυξη μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον ΠΟΥ (π.χ. μιας “πανδημίας”) θα έπρεπε να είναι ο κεντρικός παράγοντας στον ορισμό μιας “κρίσης”». Αλλά ακόμα και πριν από την επίσημη διακήρυξη, σημειώνεται, οι χώρες μπορούν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου.

Στο έγγραφο της Επιτροπής αναφέρεται ότι η γραμματεία του ΠΟΕ στις 23 Απριλίου κατέγραφε 46 μέλη (με την Ε.Ε. να μετράει ως ένα) και 8 μη μέλη που είχαν επιβάλει κάποια μορφή περιορισμού στις εξαγωγές ιατρικών ή φαρμακευτικών ειδών. Αν σε μελλοντική υγειονομική κρίση προκύψει η ανάγκη εκ νέου επιβολής περιορισμών, η πρόταση της Επιτροπής είναι να γίνεται βάσει αυστηρών κριτηρίων, π.χ. την εκτίμηση του πώς το μέτρο θα επηρεάσει συγκεκριμένες χώρες εισαγωγής και την εξαίρεση των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών από αυτό. Επιπλέον, προτείνεται να θεσμοθετηθεί μια διαδικασία διαβούλευσης με τις χώρες που εξαρτώνται από συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να μην βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωπες με το φάσμα ελλείψεων.

Η Επιτροπή είχε αποφασίσει την εξάμηνη αναστολή του καθεστώτος δασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες ιατρικού εξοπλισμού στις αρχές του περασμένου Απριλίου, για να διευκολύνει την πρόσβαση των κρατών-μελών σε προϊόντα αναγκαία για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο έγγραφο, με ημερομηνία 2 Ιουνίου, συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Εμπόριο). Βάσει της συζήτησης αυτής, η Ε.Ε. έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας της Οτάβας», μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν 12 ακόμα χώρες που συνεργάζονται για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ.

kathimerini.gr