Μέχρι και πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η ΚΕΔΕ είχε γνωστοποιήσει ότι μέσω της πλατφόρμας είχαν κατατεθεί άνω των 450.000 δηλώσεων, που αντιστοιχούν σε πάνω από 10,5 εκατ. τ.μ.

Για το ενδεχόμενο παγίδας σε συγκεκριμένη μερίδα ιδιοκτητών προειδοποίησε χθες η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), με αφορμή την επικείμενη παράταση της διαδικασίας δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών σε ειδική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας). Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα και με την οποία θα παρατείνεται η σχετική διαδικασία κατά ακόμα δύο μήνες (έληγε στις 30 Ιουνίου), δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου, ναι μεν καλύπτει τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ωστόσο δεν προβλέπει ανάλογη παράταση και για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Οπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, «αυτό συνεπάγεται ότι όσοι δεν προλάβουν να δηλώσουν τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να καταβάλουν στους οικείους δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αναδρομικά έως και το 2010. Αυτό θα συμβεί επειδή από το 2014 έχει νομοθετηθεί ότι το όριο παραγραφής υποχρεώσεων προς τους δήμους δεν είναι τα πέντε χρόνια, όπως ισχύει με οφειλές προς τον στενό δημόσιο τομέα, αλλά τα 20 χρόνια. Στη συνέχεια αποφασίστηκε ότι η παραγραφή αυτή θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2010 και μετά για λόγους ισονομίας και θα αυξάνεται κατά ένα χρόνο ετησίως μέχρι το 2030, όταν δηλαδή θα συμπληρωθεί η 20ετία. Ετσι, αν αναγνωριστεί αναδρομική οφειλή προς τον δήμο το 2020, αυτή έχει ως αφετηρία το 2010. Αν αυτό συμβεί το 2021, η οφειλή θα είναι 11ετής, πάλι με έτος εκκίνησης το 2010, έως ότου συμπληρωθεί η 20ετία, το 2030. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της εθελοντικής δήλωσης των επιφανειών των ακινήτων επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα των μεγάλων χρεώσεων τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που ζητούσαν οι δήμοι ανά την επικράτεια. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των διαφόρων διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων τμημάτων των ακινήτων. Από αυτές, αυξήθηκαν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων. Ωστόσο, παρότι είναι πλέον κανονικά δηλωμένα και φορολογούνται μέσω του ΕΝΦΙΑ, δεν υπήρξε και αντίστοιχη ενημέρωση των λογαριασμών της ΔΕΗ και συνεπώς και των αρχείων των δήμων, με αποτέλεσμα όταν οι υπηρεσίες των τελευταίων διαπίστωναν την αναντιστοιχία, έσπευδαν να χρεώσουν αναδρομικά τέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η διαπίστωση αυτή από την πλευρά των δήμων συνέβαινε κατά κανόνα όποτε ζητούνταν από τον ιδιοκτήτη βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ. Η βεβαίωση αυτή είναι ένα από τα δεκάδες απαραίτητα έγγραφα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτου. Ετσι, αρκετοί ιδιοκτήτες που ήθελαν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ήταν «όμηροι» της σχετικής δυστοκίας και είχαν εμπλακεί σε διαμάχες με τους οικείους δήμους. Ασφαλώς, αρκετές συναλλαγές ματαιώθηκαν ή χρειάστηκαν πολλούς μήνες έως ότου ολοκληρωθούν.

Η λύση επιχειρήθηκε να δοθεί με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δήλωσης, μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ (www.tetragonika.govapp.gr). Η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί στις 27 Φεβρουαρίου. Οσοι προχώρησαν στη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους, δηλώνοντας εκ νέου τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα, απαλλάσσονται από τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις για προγενέστερα έτη. Αντιθέτως, η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται μόνο από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. 

kathimerini.gr