Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα μέτρα που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομική δραστηριότητα. Ειδικότερα, τάσσεται υπέρ της μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (φωτ. ΑΠΕ).

Tρία σενάρια έχει εκπονήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την ύφεση φέτος λόγω κορωνοϊού, με το βασικό να την τοποθετεί στο 5,8%, το ήπιο στο 4,4% και το δυσμενές, που συνδέεται με αναζωπύρωση του κορωνοϊού, στο 9,4%.

Οι προβλέψεις, που διατυπώνονται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, προσαρμόζουν τις προηγούμενες του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, τον περασμένο Απρίλιο, για ύφεση 4%-8%, αλλά παραμένουν στο μετριοπαθές πλαίσιο. Εχουν όμως και τις ανησυχητικές τους πτυχές. Για παράδειγμα, η ανεργία στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται να σκαρφαλώσει φέτος στο 24,3%.

Επίσης, προβλέπεται πτώση των αμοιβών. Συγκεκριμένα, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό εκτιμάται ότι θα μειωθούν φέτος κατά 3%, έναντι αύξησης κατά 1,1% το 2019  και κατά 1,3% το 2018, καθώς πολλοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή ή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ, μετά την ύφεση 5,8% φέτος, προβλέπεται ανάκαμψη 5,6% το 2021 και 3,7% το 2022. Στο ήπιο, τη μείωση κατά 4,4% φέτος ακολουθεί αύξηση κατά 5,8% το 2021 και κατά 3,8% το 2022. Στο δυσμενές, τη φετινή κάμψη κατά 9,4% διαδέχεται αύξηση κατά 5,7% το 2021 και κατά 4,5% το 2022. Η έκθεση προβλέπει επίσης δημοσιονομική επιδείνωση, με πρωτογενές έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ φέτος.

Στο 7,7% υπολογίζει τη μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της οικονομίας, εξαιτίας του lockdown, η έκθεση, σε ειδικό κεφάλαιο για το κόστος στην οικονομία από την αναστολή δραστηριότητας. Σε όρους ΑΕΠ, αυτό σημαίνει απώλειες περίπου 14 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται, πάντως, η επίδραση των μέτρων της κυβέρνησης για την τόνωση της δραστηριότητας.

Περίπου το μισό από το κόστος αυτό, 3,9%, οφείλεται στον τουρισμό, για τον οποίο η μελέτη υπολογίζει κάμψη κατά 50% τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο, 95% τον Απρίλιο – Μάιο, 80% τον Ιούνιο και λιγότερο τους υπόλοιπους μήνες. Μεγάλες απώλειες συγκεντρώνονται επίσης στους κλάδους χονδρικού και λιανικού εμπορίου (6,7%), τεχνών διασκέδασης και ψυχαγωγίας (10,36%), μεταφορών και αποθήκευσης (8,1%).

Ο κ. Στουρνάρας, εξάλλου, υποδεικνύει την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία», ώστε να  ελαχιστοποιηθεί το δημοσιονομικό κόστος, τασσόμενος έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ και της χρήσης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται προς το παρόν να αποφεύγει.

«Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά κάποια από τα προβλήματα (το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μεγάλο επενδυτικό κενό) που κληροδότησε στην Ελλάδα η κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010», προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα μέτρα που έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομική δραστηριότητα. Ειδικότερα, τάσσεται υπέρ της μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

kathimerini.gr