Ισχυρή θα είναι η ύφεση το 2020, λόγω των πρωτοφανών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εκτιμά στην τριμηνιαία του έκθεση για την ελληνική οικονομία το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο βασικό σενάριο, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει έντονα φέτος, με μέσο ρυθμό τουλάχιστον 7,5%. Εφόσον όμως η υγειονομική κρίση ανακάμψει, εγχωρίως και διεθνώς, κατά τη θερινή περίοδο ή το φθινόπωρο, η ύφεση θα κλιμακωθεί περαιτέρω, στην περιοχή του 10,5%.
Κατά το ΙΟΒΕ, από αυτά τα χαρακτηριστικά του ιού θα εξαρτηθεί η διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, κύριο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας. Ανασχετικά στην πτώση του ΑΕΠ θα επενεργήσουν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, με ισχυρό όμως αντίκτυπο στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπό το βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο η πανδημία δεν θα ανακάμψει εγχωρίως και εκτεταμένα διεθνώς εντός του 2020, όποτε η τουριστική περίοδος θα συνεχιστεί χωρίς σημαντικές αναταράξεις και η πλειονότητα των παρεμβάσεων στήριξης θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα, η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί περίπου κατά 7%, κατά τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ. Αντιθέτως η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί, κατά τουλάχιστον 7,5%. Αναμένεται επίσης ισχυρή εξασθένιση επενδύσεων, άνω του 25%, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα θα διαμορφωθεί η υποχώρηση στις δύο συνιστώσες του εξωτερικού τομέα (-20 έως -25% σε αμφότερες).
Για το πρώτο τρίμηνο, το ΙΟΒΕ παρατηρεί η ελληνική οικονομία παρουσίασε ήπια ύφεση (0,9%) έναντι ανάπτυξης 1% στο προηγούμενο τρίμηνο και αύξησης του ΑΕΠ 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται, όπως παρατηρεί, για την πρώτη υποχώρηση του ΑΕΠ ύστερα από 3,5 έτη
Το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για μεγάλη απόκλιση πρωτογενούς αποτελέσματος Κρατικού Προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου έναντι του στόχου, κατά 4,9 δισεκ. ευρώ (έλλειμμα 4,8 δισεκ. αντί πλεονάσματος 43 εκατ. ευρώ), λόγω επιπτώσεων πανδημίας. Η υστέρηση προήλθε κυρίως από τα λιγότερα των αναμενόμενων έσοδα, κατά 2,5 δισεκ., από πτώση δραστηριότητας, φορολογικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εκτεταμένη υπέρβαση και στις δαπάνες, κατά 2,27 δισεκ., λόγω έκτακτων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, παρατηρείται περαιτέρω κάμψη το α’ τρίμ. 2020 στο 16,2%, 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019 (19,2%). Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, αναμένεται να γίνουν έντονες από το β’ τρίμηνο του έτους.