Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμά μας είναι ασφυκτικά γεμάτο και αισθανόμαστε έντονη ανησυχία για αυτό, συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε ολοένα και περισσότερες ευθύνες. Αυτή η τάση υπέρ – προγραμματισμού αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, που μπορεί  ωστόσο να επιδράσει αρνητικά στην καθημερινότητά μας μετατρέποντάς την σε έναν πολύ αγχωτικό και διαρκή αγώνα με τον χρόνο. Ο ύπνος αποτελεί το πρώτο πράγμα που «θυσιάζουμε» συνήθως στο βωμό της υπέρ – προσπάθειας, γεγονός που έρχεται να δυσχεράνει την κατάσταση, καθώς ξυπνάμε περισσότερο κουρασμένοι, με χαμηλά επίπεδα ενέργειας και πεσμένη διάθεση. Τα καλά νέα είναι πως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να οργανωθούμε κατάλληλα και να αυξήσουμε τόσο την παραγωγικότητα όσο και την αποδοτικότητά μας. Αυτά περιλαμβάνουν:

Βήμα 1: Η ατζέντα είναι ο φίλος σας

Είναι λογικό να μην μπορείτε να θυμάστε όλες τις δουλειές ή τα deadline που πρέπει να φέρετε εις πέρας την εβδομάδα που έρχεται. Για να διατηρήσετε όμως τον έλεγχο και να μην σπαταλάτε άσκοπα χρόνο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε την ατζέντα σας. Δοκιμάστε να καταγράψετε σε εκείνη όλα όσα έχετε να κάνετε, με την ακριβή ημερομηνία και ώρα για να μπορέσετε να σχεδιάσετε ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με όλα όσα έχετε να κάνετε. Αφού τα καταγράψετε, δοκιμάστε να την κοιτάτε μερικές ώρες πριν κοιμηθείτε ώστε να οργανωθείτε σωστά για την επόμενη ημέρα. Βοηθητικό μέσο σε αυτό μπορεί να αποτελέσει και η υπενθύμιση στο κινητό.

Βήμα 2: Βάλτε προτεραιότητες

Στοιχείο «κλειδί» της καθημερινότητάς σας είναι οι προτεραιότητες, τις οποίες μπορείτε να θέτετε βάσει των χρονικών ορίων και βάσει επιτακτικότητας. Μόλις νιώσετε ότι ο αριθμός των υποχρεώσεων «ξεφεύγει», τότε είναι η ιδανική στιγμή να κάνετε μια λίστα με τις προτεραιότητες της ημέρας. Μπορείτε να ξεκινήσετε, ταξινομώντας τις υποχρεώσεις σε μια λογική σειρά είτε γραπτά είτε νοητά. Ξεκινήστε από αυτά που επείγουν, συνεχίστε με όσα είναι σημαντικά να γίνουν για να καταλήξετε στα λιγότερο σημαντικά. Αυτή η μέθοδος θα μειώσει το άγχος και θα σας «χαρίσει» πολύτιμο χρόνο.

Βήμα 3: Η παραγωγική ημέρα ξεκινά από τον καλό ύπνο

Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, καθώς επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο μας και τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από project ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος. Ο ύπνος είναι κάτι πολύ περισσότερο από μερικές ώρες ανάπαυσης για το σώμα και το νου. Όσο κοιμάστε, το σώμα σας εκτελεί πολλές λειτουργίες. Κατά την διάρκεια του ύπνου, το σώμα επαναφέρει τους μυς που έχουν φθαρεί κατά την διάρκεια της ημέρας και «καθαρίζει» τα απόβλητα που μπορεί να παραχθούν στην εγκεφαλική περιοχή. Αυτές είναι οι ζωτικές διαδικασίες που διατηρούν την εύρυθμη λειτουργία του σώματος και του μυαλού. Αν το στρες σας κρατά ξάγρυπνους τότε δοκιμάστε να ακολουθήσετε μια χαλαρωτική ρουτίνα ή ένα συνεπές πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα.

Βήμα 4: Προγραμματισμός από νωρίς

Είναι σημαντικό να ορίσετε το πρόγραμμά σας από νωρίς, ξεκινώντας όλα όσα έχετε να κάνετε αρκετές ημέρες νωρίτερα αν έχετε αυτήν την ευκαιρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να «προλάβετε» τις υποχρεώσεις, ώστε να μην συσσωρευτούν ξαφνικά και τελικά αναγκαστείτε να πιεστείτε ή και να χάσετε τον ύπνο σας. Ταυτόχρονα, θα ήταν καλό να θυμάστε ότι αν οι υποχρεώσεις σας είναι πάρα πολλές, ακόμα και με ένα πολύ καλά οργανωμένο πλάνο μπορεί να χρειαστείτε παραπάνω χρόνο για να τις υλοποιήσετε. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό να ενημερώσετε εξαρχής για τυχόν αργοπορίες ώστε να παραμένετε εντός πλαισίου.

vita.gr

Πηγή