Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν φέτος, το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η κατάργηση συντελεστών βαρύτητας, καθώς και μια μετακίνηση υποψηφίων προς τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής επηρεάζουν την πορεία για τις βάσεις 2020. Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτικό αναλυτή, «έχουμε μια μετακίνηση υποψηφίων προς τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόμος προς το πανεπιστήμιο. Αυτό έχει συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο πεδίο. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με αποτέλεσμα όσοι έμειναν στο 2ο πεδίο να περνούν όλοι».
Οι μήνες που προηγήθηκαν αλλά και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που εφαρμόζεται σε μια εξεταστική χρονιά-«σφήνα», καθώς οι βασικές του αρχές (κατάργηση συντελεστών βαρύτητας, επιλογή από ένα πεδίο κ.λπ.) θα ισχύσουν μόνο εφέτος, οδήγησαν σε παράδοξα διαφορετικών τύπων και «βαθμών».
Ετσι, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στοιχείων των βάσεων Γιώργος Χατζητέγας, στα αριθμητικά παράδοξα της χρονιάς που διανύουμε ανήκει το ότι οι βάσεις 2020 όλων των Σχολών θα είναι εφέτος πολλαπλάσιες του 25, δηλαδή θα τελειώνουν ή σε 100 ή σε 25 ή σε 50 ή σε 75 μόρια. Αυτού του είδους οι «διακεκριμένες τιμές» θα οδηγήσουν όμως σε ισοψηφία μορίων πολλών υποψηφίων. Κατ’ επέκταση, αναμένεται ένας νέος ή νέα να πιάνει τη βάση μιας σχολής χωρίς ωστόσο να εισάγεται σε αυτήν…
Κι αυτό ακριβώς γιατί εκατοντάδες υποψήφιοι θα βρεθούν να έχουν τα ίδια μόρια αλλά θα νιώθουν αδικημένοι που θα μπουν στην επόμενη επιλογή τους λόγω της έλλειψης συντελεστών βαρύτητας, η οποία θα φέρει πολλούς μαθητές με τα ίδια μόρια.
Για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα σε μια Ιατρική Σχολή της περιφέρειας η βάση να είναι 17.925 μόρια και να ισοβαθμούν 10 υποψήφιοι, εκ των οποίων θα προκριθεί ο ένας, με κριτήριο τους βαθμούς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (της Βιολογίας ή της Χημείας σε αυτή την περίπτωση).
Επανέρχεται έτσι με ένα ιδιότυπο τρόπο και εφέτος η «εξουσία» των μαθημάτων βαρύτητας σε κάθε πεδίο, παρότι δεν θα έχουν συντελεστές βαρύτητας. Τα μαθήματα βαρύτητας είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα Μαθηματικά και η Φυσική στο δεύτερο των Θετικών Επιστημών, η Βιολογία και η Χημεία στο τρίτο των Επιστημών Υγείας και τα Μαθηματικά και η Οικονομία στο τέταρτο των Οικονομικών Επιστημών.
«Εφόσον εφέτος δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας, τα μόρια των υποψηφίων παίρνουν συγκεκριμένες τιμές και δεν καλύπτουν όλο των φάσμα των μορίων από 1.000 ως 20.000 μόρια» λέει ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ζαμπέλης. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ισοβαθμίες μεταξύ των υποψηφίων. Το υπουργείο βέβαια στην πορεία εξέδωσε κανόνες για την εισαγωγή στο τμήμα σε μια τέτοια περίπτωση ώστε να μην εκτοξευτούν οι υπεράριθμοι λόγω ισοβαθμίας. Αυτό όμως παράλληλα θα δώσει το «δικαίωμα» σε πολλά παιδιά να λένε πως έπιασαν τη βάση μιας σχολής αλλά παρ’ όλα αυτά εισάγονται στην επόμενη σχολή που είχαν δηλώσει» αναφέρει.
Κατά τα άλλα, για πρώτη φορά αναμένουμε τμήμα Ιατρικής Σχολής της χώρας να «πέσει» στην κλίμακα των 17.000 μορίων ως χαρακτηριστικό μιας χρονιάς με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Πέρυσι, η τελευταία Ιατρική της χώρας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, απαίτησε 18.123 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματά της, ενώ την εφετινή χρονιά αναμένεται να «κατρακυλήσει» κάτω από τα 18.000 μόρια και να δούμε μπροστά της το «17».
Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο, όπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας:
– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα στατιστικά και η κλιμάκωση των μορίων των εφετινών βαθμολογιών δείχνουν γενική πτώση βάσεων που θα είναι πολύ μικρή στα περιζήτητα τμήματα αλλά θα αυξάνεται και θα φθάνει τα 500 μόρια στις μεσαίες σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Την κίνηση αυτή επιβεβαιώνουν και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία.
– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών επίσης αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα. Πιο εντυπωσιακή θα είναι η πτώση κάτω από τα 11.000 μόρια, με αποτέλεσμα να δούμε περιφερειακά τμήματα με εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Η Χημεία εδώ έφερε περισσότερους υποψηφίους με γραπτά κάτω από τη βάση, αν και σε Φυσική και Μαθηματικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στους «πρώτους» των υποψηφίων.
– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας η Βιολογία ρίχνει τις βάσεις 2020 επίσης. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση των Ιατρικών Σχολών, η οποία θα υπερβεί τα 600 μόρια σε περιφερειακά τμήματα Ιατρικής. Η πτώση αυτή θα είναι αισθητή σε όλα τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου, ενώ όλα δείχνουν ότι θα δούμε και Ιατρική Σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.
– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο ωστόσο αναμένεται μια μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και αυξομειώσεις ή άνοδος σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.
Η άνοδος και η πτώση των βάσεων ανά σχολή – Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο όπου παραδοσιακά καταγράφονται οι υψηλότερες επιδόσεις.
Ενδεικτικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.200 μονάδων με πτώση 500 μονάδων (πέρυσι ήταν 18.724 μονάδες). Αντίθετα, η βάση της πλέον περιζήτητης σχολής μεταξύ των θετικών επιστημών –της Η/Υ του ΕΜΠ– εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.025 μονάδων (-289 από πέρυσι), ενώ της Νομικής Αθήνας θα μείνει στα ίδια επίπεδα: η εκτίμηση είναι για 18.050 μονάδες από 18.013 μονάδες πέρυσι. Βέβαια, και φέτος οι βάσεις 2020 θα κινηθούν με πολλές ταχύτητες ανά βαθμολογική κλίμακα.
Χαρακτηριστικά, στις χαμηλές του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών σπουδών) εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση έως και 800 μονάδες, του 2ου (θετικών σπουδών) έως 1.000 μονάδες, του 3ου (επιστήμες υγείας) έως 1.500 μονάδες, ενώ αντίθετα στις σχολές του 4ου (οικονομίας και πληροφορικής) θα υπάρξει άνοδος έως και 800 μονάδων.
«Η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων 2020 έχει πολλές δυσκολίες», λέει στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, με τη συνδρομή του οποίου η «Καθημερινή» επιχειρεί πρόβλεψη για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε 120 τμήματα ΑΕΙ. «Η πρώτη δυσκολία είναι ο επιχειρούμενος περιορισμός των μετεγγραφών, που αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο που δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς περιμένουμε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας. Η βάση μετεγγραφής που εισήχθη από το υπουργείο Παιδείας προκύπτει από τη βάση του τμήματος μείον 2.750 μόρια. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όμως, τη βάση του κάθε τμήματος κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και συνεπώς θα πρέπει να μαντέψουν, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό αναμένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια», τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.
Μία άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες με συνέπεια τον περιορισμό των μετακινήσεων, που θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τμημάτων, που επίσης δεν μπορεί να υπολογιστεί. Υπάρχει ακόμη η οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που μπορεί να επιδεινώθηκε με την κρίση του κορωνοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές «εκτός». Ολα αυτά δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη και συνεπώς δεν μπορούν να συνυπολογισθούν.
Ενα νέο στοιχείο είναι, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, πως «έχουμε μια μετακίνηση υποψηφίων προς τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόμος προς το πανεπιστήμιο. Αυτό έχει συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο πεδίο. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με αποτέλεσμα όσοι έμειναν στο 2ο πεδίο να περνούν όλοι».
Φέτος παρατηρήθηκαν επίσης υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις των υποψηφίων των επαγγελματικών λυκείων. Αυτό αποδίδεται στη μεταπήδηση των μαθητών από τα γενικά προς τα επαγγελματικά λύκεια, διότι αυξήθηκε το ποσοστό των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με βάση ρύθμιση του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.
Συνολικά, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 77.970 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους έως και αύριο Δευτέρα 20 Ιουλίου. Κατόπιν η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσουν ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων. Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Με πληροφορίες από Καθημερινή, ipaidia.gr