Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους θα συνεχίσει να είναι ισχυρή.

Χωρίς φρένο συνεχίστηκαν οι πολύ καλές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να φλερτάρει έντονα με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν οι αποδόσεις σε όλη την υπόλοιπη ελληνική καμπύλη. Πτωτικά πάντως κινήθηκαν και οι αποδόσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η αγορά πήρε ανάσες μετά και την ολοκλήρωση των νέων εκδόσεων ομολόγων από τη Γαλλία και την Ισπανία, συνολικού ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,99% με πτώση της τάξης του 5% ενώ το spread κινήθηκε στις 155 μονάδες βάσης. Ενδοσυνεδριακά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb, υπήρχαν εντολές επενδυτών στο επίπεδο του 0,917%, το οποίο και ουσιαστικά «ισοφάρισε» το ιστορικό χαμηλό του Φεβρουαρίου που ήταν το 0,92%.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινήθηκε για ακόμη μία ημέρα η απόδοση του 5ετούς (λήξης Απριλίου 2024) και στο 0,208%, ενώ νέα ρεκόρ σημείωσε τόσο η απόδοση του 15ετούς που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο (με απόδοση 1,91% ), στο 1,168%, όσο και του νέου 7ετούς (που εκδόθηκε τον Απρίλιο με απόδοση στο 2,02%) στο 0,72%. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της Ευρωζώνης μετά και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη στήριξη από τις αγορές ομολόγων, στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ υπό το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, ενισχει όλο και περισσότερο την επενδυτική διάθεση προς τα ομόλογα της περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, με την ΕΚΤ να αναμένεται να αγοράσει συνολικά έως τα μέσα του 2021 ελληνικά ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ, πάνω από το 40% των ομολόγων σε κυκλοφορία, η ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους θα συνεχίσει να είναι ισχυρή.

kathimerini.gr