Με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» κατά την περίοδο 2020-2026, με φορέα διαχείρισης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και χθες δημοσιεύθηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων φορέων της γενικής κυβέρνησης, με παρεμβάσεις που συνδέονται με την τυπική χρήση του εκάστοτε κτιρίου και αφορούν την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, φωτισμό κ.λπ. Τα κτίρια που εντάσσονται στο «Ηλέκτρα» θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται τουλάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

Οι πόροι προέρχονται από δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τη δυνατότητα  χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η χρηματοδότηση των έργων που θα ενταχθούν στο «Ηλέκτρα» πραγματοποιείται εν μέρει μέσω επενδυτικών δανείων που χορηγούνται από το ΤΠΔ και συνομολογούνται μέσω δανειακών συμβάσεων, μεταξύ των δικαιούχων φορέων και του Ταμείου. Η εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων γίνεται από λογαριασμό που συστήνεται στο ΤΠΔ για τις ανάγκες του προγράμματος και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΕΝ. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση μπορεί να προέρχεται από ίδιους πόρους των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Κριτήρια για την επιλογή και ένταξη των έργων στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αποτελούν:

α) Η επαρκής τεκμηρίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

β) Ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας των προτεινόμενων έργων που πρέπει να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.

γ) Η επαρκής τεχνική τεκμηρίωση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στο κέλυφος και τα τεχνικά συστήματα του κτιρίου.

δ) Η κατάθεση τεκμηριωμένου προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

ε) Η οικονομική βιωσιμότητα.

στ) Η εκπόνηση σχεδίου ενεργειακής απόδοσης όπου απαιτείται από τον νόμο.

Στις προσκλήσεις για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα ορίζονται και εξειδικεύονται η διάρκεια και η διαδικασία της υποβολής, τα έντυπα και δικαιολογητικά που απαιτούνται, η ανάλυση των κριτηρίων, η προτεραιοποίηση των αναγκών, η απαιτούμενη ιδία συμμετοχή των δικαιούχων φορέων και οι υποχρεώσεις τους.

kathimerini.gr