Στην πραγματικότητα, η μείωση των εσόδων του e-EΦΚΑ το επτάμηνο είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη από 733 εκατ., καθώς μετά τις αλλαγές που έγιναν στις εισφορές των μη μισθωτών υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές των εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. (Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ)

Εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του e-ΕΦΚΑ και της οικονομικής πορείας του υπερ-ασφαλιστικού φορέα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 θεωρείται το επόμενο διάστημα και έως το τέλος του έτους, καθώς η πορεία των εσόδων στο 7μηνο δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», τα έσοδα από εισφορές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών προς το Ταμείο υπολείπονται κατά 733 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σωρευτικά, έχουν εισπραχθεί 7,042 δισ. ευρώ έναντι 7,775 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 7μηνο του προηγούμενου έτους, ήτοι μείωση της τάξης του 9,42%. Μάλιστα, στην πραγματικότητα η μείωση των εσόδων του e-EΦΚΑ είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη, καθώς μετά τις αλλαγές που έγιναν στις εισφορές των μη μισθωτών υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές των εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι μεταξύ των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας είναι και οι παρατάσεις για τις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εφάπαξ για τις επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από εργοδοτικές εισφορές, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Ιουλίου, ανέρχονται σε 5,762 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 697,24 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 7μηνο του προηγούμενου έτους. Μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 10,75%.

Παρατηρώντας μάλιστα την πορεία των εσόδων κατά το σύνολο του τρέχοντος έτους, διαπιστώνεται ότι η πτώση ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν και ελήφθησαν τα πρώτα γενικευμένα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας των επιχειρήσεων, με απώλειες της τάξης του 13,58%. Είχαν προηγηθεί δύο «καλοί» μήνες, Ιανουάριος με +7,21% και 6,86%, όμως η πορεία ανακόπηκε βίαια με την επέλαση της πανδημίας και στη χώρα μας. Τον Απρίλιο, η απώλεια διευρύνθηκε, αγγίζοντας το 22,92% και άγγιξε ιστορικά υψηλά, με -37,53% τον περασμένο Μάιο. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο του 2019 οι επιχειρήσεις είχαν καταβάλει στον ΕΦΚΑ εισφορές ύψους 941,77 εκατ. ευρώ και τον φετινό οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε μόλις 588,32 εκατ. ευρώ (-353,45 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα).

Τον Ιούνιο, οι απώλειες στα έσοδα από εισφορές μισθωτών άρχισαν να περιορίζονται, καθώς άγγιξαν το -16,99%, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία δημιούργησαν οι εισπράξεις Ιουλίου, με απώλειες της τάξης του 4,95% σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι απώλειες στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ θα κλείσουν στο 1 δισ. ευρώ εφόσον η κατάσταση συνεχιστεί σε αυτό το επίπεδο, ενώ δεν τολμούν να κάνουν εκτιμήσεις στη δυσάρεστη περίπτωση που το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπήσει εντονότερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα, το τοπίο είναι ακόμη πιο «γκρίζο» με δεδομένο ότι ο στόχος για το 2020 ήταν αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2019 κατά 4,5%. Στο κάδρο, για να ολοκληρωθεί η εικόνα, πρέπει να προστεθεί και η εκπεφρασμένη κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό –πιθανότατα από τις αρχές του νέου έτους– σε μια νέα, γενναία μείωση των εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά του ενιαίου φορέα αναμένεται, έτσι, να διαδραματίσει η ένταξη οφειλετών στη νέα προωθούμενη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2021. Βάσει του σχεδιασμού από το οικονομικό επιτελείο, και κατά τα πρότυπα που αναμένεται να ακολουθηθεί και στις φορολογικές οφειλές λόγω κορωνοϊού, εφόσον προκριθεί η ρύθμιση σε ετήσια βάση, ήτοι σε 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες. Εάν επιλεγεί η λύση των 24 δόσεων, τότε το επιτόκιο εκτιμάται πως θα κλειδώσει πέριξ του 2% με 2,5%. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι τρέχουσες εισφορές επιχειρήσεων και επαγγελματιών τουλάχιστον για το 4μηνο Φεβρουαρίου – Μαΐου, που έλαβαν παράταση μέσα στην καραντίνα και θα έπρεπε να πληρωθούν από Σεπτέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και με στόχο την είσπραξη, έστω και μεταχρονολογημένα αλλά εντός του έτους, των «παγωμένων» εισφορών του επίμαχου 4μήνου, αναμένονται παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας που θα δίνουν τη δυνατότητα παράτασης στις οφειλές της καραντίνας προς τον ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να πληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου και όχι από 30 Σεπτεμβρίου και μετά. Στο μεσοδιάστημα μάλιστα, θα έχει ψηφιστεί και η νέα ρύθμιση των «κορωνο-οφειλών», ώστε να «τρέξει» από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής.

Παράλληλα, εφόσον υπάρξει η παραπάνω παρέμβαση, δεν αποκλείεται και το εκ νέου «πάγωμα» των κατασχέσεων για τις μη ρυθμισμένες οφειλές των πληττόμενων επιχειρήσεων, που βάσει των όσων ισχύουν, λήγει στις 31 Αυγούστου. Εφόσον αυτό δεν αλλάξει, από την 1η

Σεπτεμβρίου, όσοι πληττόμενοι επιχειρηματίες δεν ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, θα πρέπει να έχουν τον… φόβο του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ). Οι εισπράξεις ΚΕΑΟ το 7μηνο είναι οι μόνες που παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που αποκαλύπτει η «Κ», στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ από ρυθμίσεις και αναγκαστικά μέτρα ανήλθαν σε 456,28 εκατ. ευρώ έναντι 366,68 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

kathimerini.gr