Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία δύσκολη ασθένεια. Γίνεται όμως χειρότερη, όταν οι πάσχοντες είναι συχνά αντιμέτωποι με ορισμένα συναισθήματα.

Αν έχετε διαγνωσθεί με καρδιακή ανεπάρκεια, καλό είναι να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να παραμένετε ήρεμοι. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το συνεχές στρες και ο θυμός μπορεί να επιδεινώσουν την πάθησή σας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνή και σοβαρή ασθένεια, η οποία επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η συχνότερη αιτία της είναι η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το ψυχολογικό στρες είναι συνηθισμένο στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kristie Harris, συνεργάτιδα του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Yale. Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει:

  • Στην πολυπλοκότητα της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται
  • Την προοδευτική επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας
  • Τα συχνά ιατρικά προβλήματα και νοσηλείες που χρειάζονται

Δυστυχώς, όμως, «οι ασθενείς με χρονίως αυξημένα επίπεδα στρες, παρουσιάζουν πιο δύσκολη πορεία νόσου», πρόσθεσε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής και αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών».

Πώς θα μπορούσαν, όμως, να επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία το στρες και ο θυμός; Οι επιστήμονες του Yale θέλησαν να εξετάσουν το θέμα διότι ειδικά τώρα, που μας απειλεί ο νέος κορωνοϊός, στο στρες της καρδιακής ανεπάρκειας, προστίθεται και αυτό από την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Η διαστολική λειτουργία

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 24 πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, μέσης ηλικίας 61,2 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης οι ερευνητές τούς υπέβαλλαν σε ηχοκαρδιογράφημα. Ύστερα, τους ζήτησαν να συμπληρώνουν καθημερινά και επί μία εβδομάδα ειδικά ερωτηματολόγια για το στρες, τον θυμό και τα άλλα αρνητικά συναισθήματα που ένιωθαν.

Μετά το πέρας της εβδομάδας, τους υπέβαλλαν σε ένα απαιτητικό για την ψυχική ηρεμία τεστ που αποτελείτο από:

  • Δύσκολα μαθηματικά προβλήματα, τα οποία οι ασθενείς έπρεπε να λύσουν
  • Την λεπτομερή περιγραφή ενός στρεσογόνου συμβάντος, το οποίο πρόσφατα αντιμετώπισαν οι ασθενείς

Στη διάρκεια του τεστ, οι ερευνητές βαθμολόγησαν το στρες, τον θυμό και τα άλλα αρνητικά συναισθήματά των ασθενών. Τους υπέβαλλαν επίσης εκ νέου σε ηχοκαρδιογράφημα, για να αξιολογήσουν την διαστολική καρδιακή λειτουργία τους.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά έχει βλάβες ή είναι εξασθενημένη. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην εξωθεί όσο αίμα χρειάζεται το σώμα. Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Η διαστολική λειτουργία είναι η ικανότητα της καρδιάς να χαλαρώνει και να ξαναγεμίζει με αίμα ανάμεσα στους κτύπους της. Η ικανότητα αυτή είναι ενδεικτική για την επικινδυνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το σχεδόν 64% των ασθενών είχαν χειρότερη διαστολική λειτουργία όταν τελείωσαν τα απαιτητικά τεστ. Ωστόσο στη χειρότερη θέση όλων βρίσκονταν εκείνοι που ήδη ένιωθαν στρες και θυμό, την εβδομάδα που συμπλήρωναν τα ερωτηματολόγια. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν χειρότερη διαστολική λειτουργία από τους υπόλοιπους και κατά την έναρξη της μελέτης.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως βρίσκονταν συνεχώς σε μια ένταση, που δεν επέτρεπε στην καρδιά τους να ξεκουραστεί επαρκώς ανάμεσα στους κτύπους.

«Το ψυχικό στρες και ο θυμός συχνά δεν αξιολογούνται και δεν αντιμετωπίζονται στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια», είπε ο Dr. Matthew Burg, καθηγητής Ψυχολογίας στο Yale. «Η νέα έρευνα προστίθεται στην εκτεταμένη επιστημονική βιβλιογραφία που δείχνει ότι και τα δύο συναισθήματα επηρεάζουν τις κλινικές εκβάσεις των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις».

Ο Dr. Burg πρόσθεσε πως η νέα μελέτη προσθέτει επίσης την χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια στις καρδιαγγειακές παθήσεις που επηρεάζονται από τα αρνητικά συναισθήματα. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται ακόμα η ισχαιμική καρδιοπάθεια και οι καρδιακές αρρυθμίες.

Ο καθηγητής τόνισε πως απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες για να αναγνωριστούν οι παράγοντες που αυξάνουν την επιρρέπεια στο στρες των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Πρέπει επίσης να αναζητηθούν τεχνικές διαχείρισης του άγχους που μπορεί να βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών αυτών.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Cardiac Failure.

Πηγή