Οπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όλες οι υποχρεώσεις του διαστήματος που είχε «νεκρώσει» η αγορά θα παραπεμφθούν στον επόμενο Απρίλιο και στη συνέχεια θα αρχίσουν να εξοφλούνται, βάσει ρύθμισης, σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, 2,5%.
Εως τις 30 Απριλίου παρατείνεται τελικά, με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η προθεσμία μη καταβολής των φόρων που είχαν ανασταλεί, προκειμένου να ανακουφιστούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Οι υποχρεώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου είχαν ανασταλεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά τώρα «πάγωσαν» για άλλους 8 μήνες. Οπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όλες οι υποχρεώσεις θα παραπεμφθούν στον επόμενο Απρίλιο και στη συνέχεια θα αρχίσουν να εξοφλούνται, βάσει ρύθμισης, σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, 2,5%.
Οπως επισημαίνεται στη χθεσινή ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για αυτές τις οφειλές, με ευνοϊκές διατάξεις, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η παράταση, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Βεσυρόπουλου, δίνεται και για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.
«Η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Βεσυρόπουλος, «προχωρά σε μια γενναία και αποφασιστική κίνηση στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών των προσώπων αυτών τελούσε ήδη σε αναστολή, διότι αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε και επικαιροποιήσαμε στην πορεία. Εχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της πραγματικότητας, προχωρήσαμε σήμερα στην επιμήκυνση του χρόνου καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών τους στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα έως τις 30 Απριλίου του 2021.
Πήραμε, παίρνουμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όσα μέτρα χρειαστούν, για να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
Η απόφαση για την παράταση της αναστολής συνδέεται προφανώς με το γεγονός ότι φέτος είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να προσβλέπει σε εισπράξεις φόρων. Επιπλέον, φέτος, όλοι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν τεθεί σε αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν δημιουργεί πρόβλημα η διεύρυνση του ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ, αφαιρουμένων των τόκων. Για το 2021, ωστόσο, αν και δεν αναμένεται να επανέλθει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, η κυβέρνηση θέλει να δείξει τόσο στους εταίρους μας όσο και στις αγορές ότι επιστρέφει στην κανονικότητα και βελτιώνει τη δημοσιονομική εικόνα. Γι’ αυτό και παραπέμπει για τότε την είσπραξη των εσόδων.
Εκτός από την αναστολή καταβολής των φόρων, η κυβέρνηση προχωράει, εξάλλου, και σε ένα ακόμη μέτρο, για τους ενοικιαστές. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα μεικτό σύστημα για τα ενοίκια, σύμφωνα με το οποίο για κάποιους κλάδους ιδιαίτερα πληττόμενους από τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί η υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων κατά 40%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το μέτρο θα αφορά τους κλάδους στους οποίους εφαρμόζεται σήμερα η υποχρεωτική μείωση μισθωμάτων, δηλαδή εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και μεταφορών. Η ισχύουσα ρύθμιση λήγει στις 31 Αυγούστου. Από κει και πέρα, θα προβλεφθεί η παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες, ώστε να μειώσουν οικειοθελώς τα μισθώματα, σε συνεννόηση με τους ενοικιαστές. Σύμφωνα με πρόταση που έχει υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, πρέπει να προβλεφθεί η κάλυψη από το κράτος του 30% της απώλειας του ιδιοκτήτη, εφόσον το μίσθωμα μειώνεται έως 40%. Για τα φυσικά πρόσωπα δεν υπάρχει πρόβλεψη σε ισχύ. Αλλα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.