Δεν λέει να υποχωρήσει ο κορονοϊός στην χώρα μας με την ανησυχία να παραμένει στο «κόκκινο». Η πολυπόθητη υποχώρηση των κρουσμάτων δεν έχει έρθει ακόμα και η ελπίδα όλων εναπόκειται στην αυστηρή εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Τα 315 κρούσματα του Σαββάτου (26.09.2020) δείχνουν ότι ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας και εξακολουθεί να απειλεί. Η Αττική από την άλλη παραμένει το μεγάλο πρόβλημα με 165 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο και με διάφορες περιοχές του κέντρου να είναι ιδιαίτερα «φορτωμένες» επιδημιολογικά.
Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», από τα περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα της Αττικής, το 40% εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Οι δείκτες θνησιμότητας γενικά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού από δύο την ημέρα που ήταν ο αριθμός των θανάτων τον Αύγουστο, έχει φτάσει στους πέντε κατά μέσο όρο.
Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τον «αόρατο εχθρό» να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας πιο αυστηρά μέτρα πριν η κατάσταση γίνει μη… αναστρέψιμη.
Αρνητικό ρεκόρ νοσηλευόμενων
Καθημερινά, δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα χρίζουν νοσηλείας, με αρκετά να οδηγούνται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Την Παρασκευή για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 600.
Ο ιός «σφυροκοπά» τα νοσοκομεία της Αττικής, η οποία συγκεντρώνει το 59% των ημερήσιων κρουσμάτων, με αυξητικές τάσεις. Ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές κλείνουν για να δοθούν κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό και χειρουργεία ακυρώνονται. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται κρεβάτια για Covid περιστατικά.
Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας από την άλλη προχωρούν σε νέο κύκλο ελέγχων σε τουλάχιστον 20 πλατείες και ανοιχτούς χώρους, προκειμένου να σταματήσουν το συνωστισμό.
Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως Κυψέλη, πλατεία Βάθη και πλατεία Αμερικής.
Λινού: «Θα περίμενα πιο τολμηρά και πιο γενικευμένα μέτρα»
Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα ζητούν οι ειδικοί κάτι το οποίο επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Νομίζω ότι τα νέα μέτρα θα μετριάσουν την έξαρση αλλά δεν την εξαλείψουν. Θα περίμενα πιο τολμηρά και πιο γενικευμένα μέτρα. Θα ήθελα να δω την εξ’ αποστάσεως εργασία να είναι σε υψηλότερο ποσοστό από το 40% και όπου είναι δυνατόν να πλησιάζει το 100%, όπως επίσης και καθολική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα χωρίς μάλιστα χρονικό ορίζοντα. Επίσης και κάποια μέτρα τα οποία θα δίνουν την δυνατότητα σε ανθρώπους που φοβούνται να δηλώσουν τα συμπτώματά τους είτε γιατί θα χάσουν το μεροκάματο είτε γιατί είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα. «Δείχνει ότι είμαστε σε έξαρση και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της επιδημίας. Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγξουμε τον κορονοϊό γιατί διαφορετικά θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των νοσούντων».
Η κ. Αθηνά Λινού αναφέρθηκε και στην ανοσία της αγέλης τονίζοντας ότι για να την αποκτήσουμε θα πρέπει να έχει ανοσία το 70% του πληθυσμού. «Με δυσκολία το 1% με 2% του πληθυσμού της Ελλάδας να έχει ανοσία λόγω έκθεσης στον ιό».
Και σκέψεις για μάσκα παντού
Το σενάριο για μάσκα παντού είναι κάτι που εξετάζεται ως το επόμενο βήμα από την κυβέρνηση αν δεν πάνε καλά τα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. Κρατά δηλαδή για εφεδρεία τη λύση της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρα σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα. Τα τρία κριτήρια τα οποία λαμβάνει υπόψη για όλες τις αποφάσεις, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και οι αντοχές του ΕΣΥ. Ανάλογα λοιπόν και με την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.
Πληροφορίες Mega, ΑΝΤ1, Open