Να πάω γυμναστήριο ή να τελειώσω την νέα σειρά; Όλοι καλούμαστε καθημερινά να πάρουμε δεκάδες αποφάσεις και σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, η δραστηριότητα μεμονωμένων νευρικών κυττάρων φαίνεται πώς «μαρτυρά» πόσο σίγουροι είμαστε για κάθε μας επιλογή. Το συγκεκριμένο εύρημα ήταν απροσδόκητο, καθώς οι ερευνητές ξεκίνησαν την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, για να εξερευνήσουν έναν εντελώς διαφορετικό μηχανισμό.

Αυξημένη εμπιστοσύνη…

Τότε εντόπισαν νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, η δραστηριότητα των οποίων δείχνει την εμπιστοσύνη στις αποφάσεις. Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε πειράματα, στα οποία οι επιστήμονες τους έδειξαν δύο φωτογραφίες, μία με σοκολάτα και μία με μία σακούλα πατατάκια. Τότε τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν ένα ολισθηρό αντικείμενο για να τους δείξουν ποια από αυτές τις εναλλακτικές θα προτιμούσαν. Όσο μετακινούσαν το αντικείμενο προς την φωτογραφία επιλογής, τόσο  πιο σίγουροι ήταν για την απόφασή τους.

… αυξημένη συχνότητα

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κρίνουν συνολικά 190 διαφορετικά ζεύγη σνακ με αυτόν τον τρόπο. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες κατέγραψαν τη δραστηριότητα 830 νευρικών κυττάρων, που βρίσκονται στον κροταφικό λοβό. «Ανακαλύψαμε ότι η συχνότητα των ηλεκτρικών παλμών σε ορισμένους νευρώνες, με άλλα λόγια ο «ρυθμός πυροδότησης» τους, άλλαξε όταν αυξήθηκε και η σιγουριά του ατόμου στην απόφασή του» επισημαίνει ο Alexander Unruh-Pinheiro, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε μια τέτοια συσχέτιση μεταξύ δραστηριότητας και εμπιστοσύνης αποφάσεων. Οι εν λόγω νευρώνες βρίσκονται στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις διαδικασίες της μνήμης. «Είναι πιθανό να μην αποθηκεύουμε μόνο ποια απόφαση πήραμε, αλλά και πόσο σίγουροι ήμασταν για αυτήν» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Επιλογές και υποκείμενη αξία

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης αρχικά αναζητούσαν ένα εντελώς διαφορετικό φαινόμενο: Όταν παίρνουμε μια απόφαση, εκχωρούμε μια υποκειμενική αξία σε κάθε μία από τις εναλλακτικές λύσεις. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η υποκειμενική αξία αντικατοπτρίζεται επίσης στη δραστηριότητα των μεμονωμένων νευρώνων. Το γεγονός ότι συναντήσαμε αυτήν τη σχέση μεταξύ του ρυθμού πυροδότησης και του ποσοστού της εμπιστοσύνης εξέπληξε ακόμα και εμάς» καταλήγουν οι ερευνητές.

vita.gr

Πηγή