Την άποψη πως η υγειονομική κρίση αποτελεί αξιοσημείωτη ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα των προγραμμάτων προσαρμογής 2010-2018», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προκλήσεις της δημοσιονομικής πολιτικής στην περίοδο μετά την πανδημία.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του πως η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τις αρχές Οκτωβρίου και έπειτα και τα νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ στις 7 Νοεμβρίου, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και να καθυστερήσουν την ανάκαμψη.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως σε μια οικονομία με υψηλό δημόσιο χρέος και περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, όπως η ελληνική, η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικές προκλήσεις στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ μακροοικονομικής σταθεροποίησης και βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών και πως σκοπός της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο θα πρέπει να είναι η μείωση κατά το δυνατόν των κινδύνων που θα μπορούσαν να μετατρέψουν την υγειονομική κρίση σε μια νέα κρίση χρέους.


Πηγή