Προαναγγελία ενός ακόμα κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρότι το ρευστό στα ταμεία του δημοσίου περιορίζεται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πληρώσουν τον 4ο κύκλο και να μεταθέτουν για το 2021 την πληρωμή του 5ου. Όπως είπε ο υπουργός ο 6ος κύκλος θα εφαρμοσθεί το 2021 και θα καλύπτει τη μεταβολή του τζίρου των επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

«Ένα μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο έτος. Ήδη στον τέταρτο κύκλο έχουν μπει πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και ήδη έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά. Πράγματι, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, καθώς είτε δεν είχαν μείωση τζίρου βάσει των κριτηρίων είτε άνοιξαν μέσα στο 2020. Αυτές θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στον πέμπτο κύκλο, που αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Το  χαρακτηριστικό γνώρισμα των δύο τελευταίων κύκλων είναι ότι το 50% του ποσού δεν επιστρέφεται.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 99.012 δικαιούχων του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 276 εκατ. ευρώ. Μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 418.847, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Για λιγότερους ο 5ος κύκλος

Πιο σφιχτή θα είναι η διαδικασία εκταμίευσης της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής, με στόχο να δοθεί σε όσο γίνεται λιγότερους δικαιούχους, καθώς τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Σin», το νέο κρατικό δάνειο θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, λόγω της υπεραπορρόφησης κονδυλίων από την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία «τίναξε» τον προϋπολογισμό στον αέρα.

Ωστόσο για την επόμενη φάση, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να σφίξει τους όρους χορήγησης, περιορίζοντας τους λήπτες, και με στόχο όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, το χρήματα πάει σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή, θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων σε όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Διαβάστε περισσότερα: Ο «κόφτης» της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής


Πηγή