Από το σύνολο 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές από τη σεισμική ακολουθία με επίκεντρο τη Σάμο, καταγράφτηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές εκτιμάται συνολικά σε 3,46 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (6,7 Ρίχτερ) οι ζημιές σε νεότερα κτίρια ήταν σχετικά περιορισμένες. Επιπλέον αυτών, καταγράφηκαν 11 ζημιές σε αυτοκίνητα.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την εκτίμηση ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στη Σάμο.
Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, Ερρίκος Μοάτσος, σχολίασε: «Μέσα στο 2020 είχαμε ακόμη μία φυσική καταστροφή, αυτή τη φορά σεισμική δόνηση που επηρέασε κυρίως τη Σάμο, αλλά και τα γύρω νησιά. Και σε αυτή την περίπτωση η ασφαλιστική αγορά απέδειξε ότι διαθέτει την οργάνωση, την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και άμεσα την καταγραφή των ζημιών και τις αιτήσεις αποζημιώσεων των ασφαλισμένων.
Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είναι μεταξύ των 6 πιο σεισμογενών χωρών στον κόσμο. Παρόλ’ αυτά η περιουσία των πολιτών είναι πρακτικά ανασφάλιστη, καθώς μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.ά. Και αυτό αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Σάμου, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 1.000 ζημιές σε κατοικίες έχουν καταγραφεί από τους αρμόδιους φορείς. Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε να κλείσει το κενό προστασίας στη χώρα μας, δηλαδή να ασφαλιστούν και να προστατεύσουν την περιουσία τους περισσότεροι πολίτες».
Ασφαλίσεις περιουσίας
Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες) με συνολική ασφαλισμένη αξία 114,3 εκατ. ευρώ σε περιοχές που υπήρχαν συνολικά ασφαλισμένα κεφάλαια έναντι κινδύνου σεισμού ύψους 614 εκατ. ευρώ. Γεωγραφικά, τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στην Σάμο, όμως αναφέρθηκαν ζημιές και στην Χίο, στην Ικαρία, στους Φούρνους και στην Αττική.
Δηλώθηκαν συνολικά 180 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση 3.462.790 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία (προ απαλλαγών) υπολογίζεται στα 19.238 ευρώ. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 2.220.032 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή είναι μία διεθνής πρακτική που μειώνει κατά ένα ποσό τον ασφαλισμένο κίνδυνο (συνεπώς και την αποζημίωση), η οποία αντισταθμίζεται σε βάθος χρόνου με αντίστοιχη ελάφρυνση των ασφαλίστρων, αναλόγως των όρων της ασφαλιστικής σύμβασης.
Ανάλυση ζημιών ασφαλίσεων περιουσίας
Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 19.238 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 30,3 ‰.
Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 176.872 ευρώ για τους βιομηχανικούς, 17.424 ευρώ για τους εμπορικούς και 8.385 ευρώ για τις κατοικίες.
Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 40,4 ‰ για τους βιομηχανικούς, 18,4 ‰ για τους εμπορικούς και 55,5 ‰ για τις κατοικίες.
Ασφαλίσεις αυτοκινήτων
Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις της έρευνας 11 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 21.300 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 1.936 ευρώ.
Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 20.100 ευρώ. Το σύνολο της ασφαλισμένης αξίας των αυτοκινήτων, που επλήγησαν ανέρχεται σε 64.800 ευρώ.
Το σύνολο των ζημιών που δηλώθηκαν, εντοπίζονται στην Σάμο.
Πηγή