Αν δεν είσαι φαν της γεμιστής γαλοπούλας και τρως μόνο τα υπόλοιπα, τότε φτιάξε χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο με κάστανα και δε θα το μετανιώσεις!
Ένα σωστό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είθισται να ολοκληρώνεται με γεμιστή γαλοπούλα. Για όσους δεν προτιμούν τη γαλοπούλα ως πουλερικό, ή τους φαίνεται δύσκολη η επιτυχία της συνταγής, υπάρχει λύση! Άλλαξε τη γαλοπούλα με κοτόπουλο!
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
1 κοτόπουλο 2,5 κιλών
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
250 γρ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ρύζι
μισό μήλο
2 φλιτζάνια βρασμένα κάστανα
ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
μισό ματσάκι μαϊντανό
3 κιλά πατάτες
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
2 λεμόνια
Δες επίσης: Φτιάξε εύκολο χριστουγεννιάτικο ρόφημα (eggnog)
Επί το έργον:
Σόταρεις τον κιμά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπαχάρι στις 2 κουταλιές βουτύρου. Θα είναι έτοιμο όταν ο κιμάς ροδίσει! Σβήνεις με 1 ποτήρι λευκό κρασί, ρίχνεις το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και το σιγοψήνεις, μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια θα προσθέσεις το μήλο σε κυβάκια, 1 φλιτζάνι κάστανα ψιλοκομμένα, το ξύσμα και το μαϊντανό! Και το αφήνεις μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Στη συνέχεια παίρνει το κοτόπουλο, του ανοίγεις την κοιλιά, το αλατοπιπερώνεις καλά και του βάζεις τη γέμιση που ετοίμασες.
Προθερμαίνεις το φούρνο σου. Βάζεις το κοτόπουλο σε ένα ταψί, μαζί με τις πατάτες, το 1 φλιτζάνι κάστανα, το ελαιόλαδο, το χυμό 2 λεμονιών, το χυμό του πορτοκαλιού. Μην ξεχάσεις να ρίξεις και στις πατάτες αλατοπίπερο.
Ψήνεις το φαγητό σου στους 180 βαθμούς για περίπου 2 ωρίτσες! Καλή απόλαυση!
Πηγή: ediva.gr, dogma.gr
Πηγή