Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξουν την κλιματική μετάβαση της Ελλάδας φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας, στη Διαδικτυακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, χθες, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει τη χώρα με αποφασιστικότητα και γενναιοδωρία.
Όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν στην περίοδο έως το 2026.
Τοποθετούμενος γενικότερα για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η Ε.Ε. με σκοπό την πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, στόχο θα έχουν την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς προσδιόρισε τέσσερις πηγές κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Όπως είπε, πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο θα διατεθούν περί τα 250 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσω του οποίου θα διαχυθούν στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία περίπου 120 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ που προβλέπει κονδύλια 100 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες εταιρείες και για έργα υποδομών, μεταξύ άλλων και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 20 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τοποθετούμενη στην εκδήλωση δήλωσε ότι το Υπουργείο έκανε ένα restart στον τομέα της ενέργειας με τη νέα ηγεσία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχιση, με εντατικότερο ρυθμό, των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.
«Έχουμε μπροστά μας μια απαιτητική χρονιά μια και η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο βασικός μοχλός της ΕΕ για την έξοδο από αυτήν τη συγκυρία και η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μεταξύ των πρωταθλητών στην ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε η κα Σδούκου, για να τονίσει ότι το 2020 η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο μείζον θέμα με το κλείσιμο των λινγιτικών εργοστασίων, ενώ διπλασίασε το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα.
Προωθούμε ένα τεκμηριωμένο master plan για την απολιγνιτοποίηση και διασφαλίζουμε για αυτό χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ, παράλληλα, ξεχωρίσαμε 16 εμβληματικές επενδύσεις, που δεν θα είναι οι μόνες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, ανέφερε.
Περιγράφοντας τη «μεγάλη εικόνα» όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Σδούκου «μέχρι τώρα από διάφορα entry points υποβολής αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, μικρά, μεσαία, μεγάλα ή στρατηγικά, έχουν αθροιστεί περίπου 75 GW, που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο αδειοδότησης». Πρόσθεσε, δε, ότι «στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού στη ΡΑΕ, υποβλήθηκαν σχεδόν 2.000 αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω των 45 GW, ενώ «πιάνουμε» τους στόχους του ΕΣΕΚ, αν εγκαταστήσουμε μόνο 9 GW μέχρι το 2030. Αυτό δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο παραμένει έντονο και μας δίνει έναν «αέρα», την πολυτέλεια, να επιλέξουμε τα πιο αποδοτικά έργα, με τις καλύτερες προδιαγραφές» συμπλήρωσε.
Πηγή