Ανησυχητικά ευρήματα από τη μεγαλύτερη του είδους μελέτη με δεκάδες χιλιάδες αναρρώσαντες. Υψηλό το ποσοστό θνησιμότητας 3,5 μήνες μετά το εξιτήριο, αλλά και το ποσοστό καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων και διαβήτη σε αναρρώσαντες που δεν είχαν ιστορικό τέτοιων νοσημάτων.

Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, θα χρειασθούν νέα εισαγωγή μετά το εξιτήριό τους, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Στη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για την μακροπρόθεσμη έκβαση της νόσου, διαπίστωσαν ακόμα ότι πολλοί ασθενείς (σχεδόν ένας στους δέκα) χάνουν τη ζωή τους μέσα στις πρώτες 140 ημέρες από το εξιτήριο.

Πολλοί ασθενείς, εξ άλλου, εκδηλώνουν προβλήματα υγείας, τα οποία δεν είχαν πριν τους αρρωστήσει ο κορωνοϊός.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο του Ληντς. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 47.780 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύθηκαν πέρυσι εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Έως τις 31 Αυγούστου 2020 όλοι τους είχαν εξέλθει ζωντανοί από το νοσοκομείο.

Η έκβαση των ασθενών αυτών συγκρίθηκε με εκείνη ισάριθμων εθελοντών, χωρίς Covid-19. Η μέση ηλικία των ασθενών με Covid-19 ήταν τα 64,5 έτη, όταν είχαν πρωτοαρρωστήσει. Το σχεδόν 55% ήσαν άνδρες.

Προβλήματα υγείας που δεν είχαν

Μετά το εξιτήριο, οι 14.140 από τους αναρρώσαντες (το 29,6%) είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Οι 6.085 από αυτούς δεν είχαν ανάλογα προβλήματα πριν τους νοσήσει ο νέος κορωνοϊός.

Οι αναρρώσαντες διαγνώσθηκαν και με άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία πολλοί δεν είχαν πριν τη νόσο Covid-19. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονταν:

  • Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 4,9% εξ αυτών)
  • Μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια (έπασχε το 4,8%)
  • Χρόνια νεφρική νόσος (έπασχε το 1,5%)
  • Χρόνια ηπατική νόσος (έπασχε το 0,3%)

Στα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια που διαγνώσθηκαν μετά το εξιτήριο συμπεριλαμβάνονταν:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Καρδιακή αρρυθμία
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όσοι από τους αναρρώσαντες ασθενείς είχαν νοσηλευθεί στην εντατική όταν πρωτοαρρώστησαν από κορωνοϊό, είχαν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικής νόσου και διαβήτη μετά το εξιτήριο. Ωστόσο οι ασθενείς χωρίς νοσηλεία στη ΜΕΘ διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο:

  • Να ξαναεισαχθούν στο νοσοκομείο
  • Να υποστούν μείζων καρδιαγγειακό επεισόδιο
  • Να χάσουν τη ζωή τους

Συνολικά, μέσα σε κατά μέσον όρο 140 ημέρες από το εξιτήριο από το νοσοκομείο:

  • Το 29,4% των αναρρωσάντων ασθενών είχαν εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο
  • Το 12,3% των αναρρωσάντων είχαν χάσει τη ζωή τους

Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι ενδεχομένως θα περίμενε κανείς, δεν ήταν οι πολύ ηλικιωμένοι άνθρωποι που διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αρνητικών εκβάσεων. Κινδύνευαν περισσότερο τα άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, έπειτα από οξεία μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, διατρέχουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, λένε οι ερευνητές. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός δεν περιορίζεται στους πολύ ηλικιωμένους ασθενείς. Γι’ αυτό τον λόγο, όλοι όσοι παίρνουν εξιτήριο πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την υγεία τους. Πρέπει επίσης να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για κάθε ύποπτο σύμπτωμα που τυχόν θα αναπτύξουν.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, ώστε να δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο αναρτήθηκε στον διακομιστή επιστημών Υγείας medRxiv.

Πηγή