Αποστολή της NASA υποδεικνύει ότι το σύμπαν μας είναι σκοτεινότερο από όσο νομίζαμε, πράγμα που συνεπάγεται πως μάλλον υπάρχουν λιγότεροι πλανήτες και, κατ’ επέκταση, γαλαξίες.
Οι προηγούμενοι υπολογισμοί, που είχαν γίνει από το τηλεσκόπιο Χαμπλ, υπολόγιζαν ότι στο σύμπαν υπάρχουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες.
Τώρα, η αποστολή του διαστημικού σκάφους New Horizons περιορίζει αυτή την εκτίμηση στους μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες.
Το New Horizons ταξίδεψε πέρα από τον πλανήτη Πλούτωνα, στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 6.437.376.000 χιλιομέτρων από τη Γη.
Εκεί, το σκάφος παρατήρησε και κατέγραψε εικόνες ενός σύμπαντος δέκα φορές πιο σκοτεινού από ό,τι είχε μέχρι στιγμής καταγραφεί από το τηλεσκόπιο Χαμπλ.
Το τηλεσκόπιο δεν είχε φτάσει σε αντίστοιχα μακρινές αποστάσεις, ενώ οι εικόνες που έχει καταγράψει είναι εν μέρει «παραπλανητικές» λόγω ενός φαινομένου, που ονομάζεται «ζωδιακό φως».
Το ζωδιακό φως είναι μια μορφή φωτορύπανσης, που προκύπτει από την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός σε μόρια σκόνης που προέρχονται από αστεροειδείς και κομήτες.
Η αντανάκλαση αυτή, όταν δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς από πού προέρχεται, μπορεί να παρερμηνευθεί ως φως από μακρινούς γαλαξίες και αστέρια.
Εγκαταλείποντας τις φωτισμένες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος, το New Horizons κατάφερε να ρίξει μια καλύτερη ματιά στις περιοχές που καλύπτονται από περισσότερο σκοτάδι και να προσδιορίσει την προέλευση και την ποσότητα του φωτός, όπου αυτό υπήρχε.
Καθώς το φως που προέρχεται από μακρινούς γαλαξίες και καταγράφηκε από το New Horizons είναι αρκετά αδύναμο, οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται οι γαλαξίες πέρα από τον δικό μας είναι μικρότερη.
Έως τώρα, πιστευόταν ότι το Χαμπλ δεν μπορούσε να καταγράψει το 90% των γαλαξιών που υπάρχουν.
Πλέον, πιστεύεται ότι οι υπαρκτοί γαλαξίες είναι μόλις οι διπλάσιοι από αυτούς που έχει καταγράψει επιβεβαιωμένα το τηλεσκόπιο- είναι, δηλαδή, πολύ λιγότεροι.
Ακόμα, ωστόσο, υπάρχουν λάμψεις στον ουρανό που δεν έχουν αποδοθεί με βεβαιότητα σε κάποιο γαλαξία, ή κάποια άλλη πηγή, όπως το ζωδιακό φως.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η εκτόξευση του τηλεσκοπίου James Webb, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, θα καταφέρει να αποκαλύψει την πηγή αυτών των λάμψεων και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ακόμη καλύτερα πόσοι γαλαξίες περιστοιχίζουν τον δικό μας.
ΠΗΓΗ: CNN , eleftherostypos.gr