Ο συνδυασμός αιθέριων ελαίων από θυμάρι, φασκόμηλο, δίκταμο και ελαιόλαδο φάνηκε να μειώνει σημαντικά την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς που ανάρρωναν στο σπίτι.
Τα αιθέρια έλαια από τρία αρωματικά βότανα εξουδετερώνουν τον νέο κορωνοϊό και μπορεί να επισπεύδουν την ανάρρωση από την ήπια νόσο που αυτός προκαλεί, σύμφωνα με μία νέα ελληνική μελέτη.
Τα τρία βότανα είναι το θυμάρι, το φασκόμηλο και το δίκταμο. Ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων τους (λέγεται CAPeo) δοκιμάστηκε με επιτυχία σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο και σε μικρό αριθμό ασθενών.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν από κλινικές μελέτες, το μίγμα των αιθερίων ελαίων θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα επιλογή για την αντιμετώπιση της ήπιας νόσου Covid-19.
Τα ευρήματα αυτά δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο έχουν αναρτηθεί στον διακομιστή μελετών υγείας medRxiv.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, τα αιθέρια έλαια από τα τρία βότανα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά εναντίον άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ειδικότερα είχαν βρεθεί αποτελεσματικά εναντίον των ιών Α και B της ινφλουέντσας και εναντίον ορισμένων ρινοϊών (προκαλούν κρυολόγημα).
Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως ένα διάλυμα που περιέχει τα τρία αιθέρια έλαια μαζί με παρθένο ελαιόλαδο, είναι ασφαλές για λήψη από ανθρώπους.
Η νέα μελέτη
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις του συνδυασμού CAPeo σε κύτταρα μολυσμένα με τον νέο κορωνοϊό. Όπως διαπίστωσαν, ο συνδυασμός μείωνε το ιικό φορτίο στα κύτταρα κατά περισσότερο από 80%. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχανόταν με δόση του CAPeo ίδια με εκείνη που είχε δοκιμαστεί στους άλλους ιούς.
Ωστόσο ο συνδυασμός ήταν αποτελεσματικός (αν και κατά 35% λιγότερο) και όταν δοκιμάστηκε στα κύτταρα σε πολύ χαμηλότερη δόση. Η δόση αυτή αντιστοιχούσε με το 1% εκείνης που χορηγείται σε ανθρώπους.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι ο συνδυασμός με τα τρία βότανα φάνηκε να δρα και προστατευτικά, Ειδικότερα, όταν τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν με διαφορετικές συγκεντρώσεις του CAPeo δύο ώρες πριν εκτεθούν στον νέο κορωνοϊό, είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να μολυνθούν.
Και σε ανθρώπους
Στην επόμενη φάση της έρευνάς τους, οι Έλληνες ειδικοί χορήγησαν τον συνδυασμό με τα βότανα σε 17 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς αυτοί είχαν ήπια συμπτώματα της νόσου Covid-19.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Λιονή, κατέγραφαν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων επί 14 ημέρες. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι στην ήπια Covid-19 τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε δύο ή το πολύ τρεις εβδομάδες. Ειδικά τα αναπνευστικά συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντός δεκαημέρου. Η διάρκεια των συμπτωμάτων των 17 ασθενών συγκρίθηκε με εκείνη που έχει αναφερθεί σε προγενέστερες μελέτες για ασθενείς που αναρρώνουν στο σπίτι.
Κατά την έναρξη της μελέτης, τα κύρια συμπτώματα των ασθενών ήταν πονοκέφαλος, μυαλγία, αδυναμία και πυρετός. Η χορήγηση του συνδυασμού με τα βότανα διαπιστώθηκε ότι βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα αυτά, αλλά και άλλα.
Ειδικότερα, οι περισσότεροι ασθενείς που έπαιρναν CAPeo είχαν σημαντικά χαμηλότερο πυρετό σε σύγκριση με εκείνους των άλλων μελετών. Στην πραγματικότητα, οι 16 στους 17 ασθενείς που πήραν CAPeo είχαν δέκατα (θερμοκρασία κάτω από 37,5 βαθμούς Κελσίου).
Επιπλέον, εμφάνισαν με μειωμένη συχνότητα άλλα συμπτώματα, όπως γαστρεντερικά, αναπνευστικά κ.λπ. Και όταν τα εμφάνιζαν, όμως, η σοβαρότητά τους ήταν ήπια.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η πλειονότητα των συμπτωμάτων των ασθενών είχαν υποχωρήσει εντελώς μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Ωστόσο στις μελέτες χωρίς τα βότανα, συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και κούραση συχνά επέμεναν για 14 ημέρες ή περισσότερο.
Απαραίτητη μια τυχαιοποιημένη μελέτη
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως ο συνδυασμός CAPeo διαθέτει ισχυρή αντιιϊκή και προφυλακτική δραστηριότητα εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Αν τα ευρήματά τους επαληθευτούν σε τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη, «ο συνδυασμός CAPeo μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη για την πρόληψη και την θεραπεία των περιπατητικών ασθενών με ήπια Covid-19», υπογραμμίζουν στο άρθρο τους.
ΠΗΓΕΣ: iatropedia.gr