Την παρέμβαση της κυβέρνησης, «ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης», ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.
Η αγορά εξισορρόπησης είναι η τελευταία χρονικά αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο (target model) που εφαρμόζεται και στη χώρα μας από τις αρχές Νοεμβρίου, στην οποία διασφαλίζεται η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις μεταξύ της πρόβλεψης και της πραγματικής παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το κόστος στη συγκεκριμένη αγορά εμφάνισε σημαντική άνοδο τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε, ύστερα από παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ.
Η ΕΒΙΚΕΝ κρίνει, ωστόσο, ανεπαρκείς τις παρεμβάσεις στην αγορά εξισορρόπησης σημειώνοντας ότι για τις υπηρεσίες παροχής ενέργειας εξισορρόπησης, που διαμορφώνεται στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου κόστους στις ευρωπαϊκές αγορές. «Καλούμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ, ώστε να «συγκρατηθεί» το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης στα 5 Ευρώ/Μwh για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει η Ζήτηση στην αγορά και λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός. ‘Αλλως, δυστυχώς, θα είναι θέμα χρόνου το σβήσιμο και άλλων φουγάρων», καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.
Πηγή