Η πανδημία COVID-19 επηρέασε τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη
- Σχεδόν το ήμισυ από τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε κατά την διάρκεια της πανδημίας .
- Τα άτομα με ρευματικές παθήσεις αντιμετώπισαν περιορισμούς στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι περιορισμοί στην διακίνηση τους οδήγησαν στην υιοθέτηση επιβλαβών για την υγεία συνηθειών τρόπου ζωής .
- Τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πρέπει να ενισχυθούν για να εξασφαλίσουν ποιότητα στην διαχείριση των ατόμων με χρόνιες ασθένειες κατά την πανδημία .
Η πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει μια πρωτοφανή πίεση στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, για το λόγο αυτό, τα άτομα με ρευματικές παθήσεις έχουν βιώσει μια αρνητική επίδραση στην υγεία τους. 46.6% έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε από την αρχή της πανδημίας, 57% κινδύνευσαν να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές και 45.9% να πάθουν κατάθλιψη. Επιπλέον, πολλοί ανέφεραν αυξημένο κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και αύξηση βάρους.
Αυτά είναι αποτελέσματα από την μελέτη REUMAVID, μιας διαδικτυακής έρευνας στην οποία συμμετείχαν 1.800 ασθενείς από επτά ευρωπαϊκές συλλόγους ασθενούς από ισάριθμες χώρες. Aπό τη χώρα μας συμμετείχε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).
Περισσότεροι από το ήμισυ των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον ρευματολόγο τους, ενώ στο 1/3 από αυτούς δεν δόθηκε εναλλακτική ημερομηνία.
Τα περιοριστικά μέτρα και o εγκλεισμός έχουν δυσκολέψει τους ασθενείς να ακολουθήσουν τις συμπληρωματικές θεραπείες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία τους Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους, που έκαναν σωματική άσκηση , την σταμάτησαν κατά την διάρκεια του lockdown, και περισσότεροι από τους μισούς διέκοψαν την ψυχολογική ή ψυχιατρική τους θεραπεία.
Σκοπός της έρευνας REUMAVID είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, της έγκαιρης διαχείρισης των ρευματικών παθήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ενισχύσει την περαιτέρω διαχείριση τους καθώς εξελίσσεται η πανδημία. Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούν μόνο να μετρηθούν από τα κρούσματα της COVID-19 , αλλά και από τον αριθμό των ανθρώπων που η υγεία τους παραμελείται λόγω των περιορισμένων πόρων για τον χειρισμό και των δυο προβλημάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας για να διασφαλιστεί η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης για τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε η κα Καίτη Αντωνοπούλου, που εκπροσωπεί την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. στο working group για την έρευνα .
Είναι αναγκαίο ο ασθενής να αισθάνεται ασφαλής και να έχει εγγυημένα ποιοτική φροντίδα υγείας σε καταστάσεις κρίσης , διασφαλίζοντας την βέλτιστη φροντίδα και ευεξία. Τα αποτέλεσμα της REUMAVID στοχεύουν στην ενίσχυση της ενημέρωσης για το πόσο σημαντική είναι η συνέχισης της ύπαρξης των ιατρικών ραντεβού και των συμπληρωματικών θεραπειών
στα άτομα με ρευματικές παθήσεις, και ταυτόχρονα η παροχή αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί η πανδημία να επηρεάσει τους ίδιους και τις θεραπείες τους.
###
Σχετικά με την REUMAVID
Η REUMAVID είναι μια μελέτη που στοχεύει στο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και του εγκλεισμού στην υγεία των ευρωπαίων ρευματοπαθών. Είναι μια διεθνής συνεργασία της οποίας ηγείται το Health and Territory Research του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης σε συνεργασία με 14 ευρωπαϊκούς συλλόγους ασθενών και με την στήριξη τηs εταιρείας Novartis . Μέχρι τώρα 1800 άτομα από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Ελλάδα Γαλλία ,Ιταλία Πορτογαλία , Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν συμμετάσχει στην πρώτη φάση της μελέτης. Η έρευνα θα συνεχιστεί περαιτέρω καθώς εξελίσσεται η πανδημία, προκειμένου να ακουστεί η φωνή των ατόμων με ρευματικές ασθένειες, να ενημερωθεί ο κόσμος για την κατάσταση της υγείας τους και να ενισχυθεί η υγειονομική πολιτική κατά την διάρκεια της κρίσης .
Σχετικά με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από7500 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς. H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβείο για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του app StigmApp από την PAE (PAIN ALLIANCE EUROPE) .
Είναι ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.),του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες) και του EURORDIS ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.
Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές. Από το Οκτώβριο 2020 συνεργάζεται με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020- 2022 με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση” και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.
Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 20:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter