Ένας καθηγητής από τις ΗΠΑ εξηγεί ποιες παραμέτρους πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι, καθώς θα αποφασίζουν αν θα δουν από κοντά τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Οι εμβολιασμοί εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και ήδη πολλοί ηλικιωμένοι έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες δόσεις από το σωτήριο εμβόλιο. Η μοναδική έγνοια που έχουν πλέον οι περισσότεροι, είναι να ξανασφίξουν στην αγκαλιά τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Πόσο ασφαλές όμως είναι αυτό;
Η απάντηση δεν είναι απλή, ούτε ενιαία για όλους. Εξαρτάται από πολλούς και ετερόκλητους παράγοντες, λέει ο Dr Ronan Factora, αναπληρωτής καθηγητής Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Οχάιο. Όπως εξηγεί, τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πολύ αποτελεσματικά. Επομένως, οι ηλικιωμένοι που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι πολύ πιο ασφαλείς απ’ όσο οι ανεμβολίαστοι. «Αρκεί να έχουν περάσει 2 εβδομάδες από την δεύτερη δόση», διευκρινίζει.
«Πιο ασφαλείς» όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να ανακτήσουν τον παλιό τρόπο ζωής τους. Έως στιγμής έχει εμβολιαστεί μικρό ποσοστό του πληθυσμού και ο κορωνοϊός εξακολουθεί να διασπείρεται ραγδαία. Κάθε φορά που έρχονται σε επαφή δύο ή περισσότεροι άνθρωποι, υπάρχει κάποιος κίνδυνος μόλυνσης.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν διαρκώς πως οι ηλικιωμένοι που κάνουν τα εμβόλια, πρέπει να εξακολουθήσουν να φορούν προστατευτική μάσκα. Πρέπει επίσης να εξακολουθήσουν να κρατούν απόσταση δύο μέτρων από άλλα άτομα.
Σημαντικά δεδομένα
Σημαίνει άραγε αυτό ότι δεν μπορούν ακόμα να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους; «Αν όλα τα μέλη της οικογένειάς τους ήσαν εμβολιασμένα, θα ήταν πολύ ασφαλέστερο να βρεθούν όλοι μαζί», απαντά ο Dr. Factora. «Αν όμως έχουν κάνει εμβόλιο μόνο οι ηλικιωμένοι, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν μερικά ακόμα δεδομένα». Τα δεδομένα αυτά είναι:
- Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα εμβόλια προστατεύουν κατά 95% από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Παραμένει, λοιπόν, ένας κίνδυνος της τάξεως του 5% να νοσήσουν οι ηλικιωμένοι, εάν μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό για τις μεγάλες ηλικίες, διότι το ανοσοποιητικό εκ φύσεως αποδυναμώνεται καθώς μεγαλώνουμε.
- Τα μικρά παιδιά συχνά είναι φορείς του κορωνοϊού. Ο νέος κορωνοϊός δεν αρρωσταίνει τα παιδιά τόσο εύκολα όσο τους ενήλικες. Τα παιδιά, όμως, συχνά είναι ασυμπτωματικοί φορείς του. Το αν λοιπόν θα δουν τους παππούδες τους ή όχι, εξαρτάται από το πόσο συχνά έρχονται σε επαφή με άτομα εκτός στενού οικογενειακού κύκλου. Αν τα παιδιά σας είναι κατ’ ουσίαν περιορισμένα στο σπίτι σας, είναι πιο ασφαλές να δουν από κοντά τους εμβολιασμένους παππούδες τους.
- Η μοναξιά. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στην απομόνωση και στη μοναξιά. Έχει βρεθεί ότι η χρόνια μοναξιά είναι πρόδρομος κατάσταση της κατάθλιψης. Επιπλέον, επιδεινώνει τη μνήμη και πλήττει την ψυχοσωματική υγεία των ηλικιωμένων. Παρότι, λοιπόν, οι ηλικιωμένοι πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί μετά τον εμβολιασμό, τα εμβόλια τους δίνουν μια ευκαιρία να δουν μερικούς ανθρώπους και να νιώσουν λιγότερο μόνοι.
Στα γηροκομεία
Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι ο χώρος διαμονής των ηλικιωμένων. Η δυνατότητα των επισκέψεων σε όσους ζουν σε γηροκομεία είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με όσους ζουν σε δικά τους σπίτια. Εσείς πρέπει να τηρήσετε τους κανόνες των γηροκομείων λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πρέπει επίσης να είστε εγκρατείς με τις επισκέψεις στους ηλικιωμένους που ζουν στα σπίτια τους.
Συμπερασματικά, οι ηλικιωμένοι πρέπει να βρουν την χρυσή τομή μετά τα εμβόλια. Θα το καταφέρουν, εάν ζυγίσουν προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά. Και βεβαίως αν αποφασίσουν να δουν από κοντά τα εγγόνια τους, πρέπει να το κάνουν φορώντας μάσκα και κρατώντας αποστάσεις, τονίζει ο Dr. Factora.
Τα εμβόλια είναι το πρώτο βήμα προς την ελευθερία, προσθέτει. Δεν είναι όμως ολοκληρωμένο. Θα ολοκληρωθεί όταν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Αρκεί βέβαια να βεβαιωθούν οι επιστήμονες πως τα εμβόλια εμποδίζουν και τη διασπορά του κορωνοϊού και όχι μόνο τη νόσηση εξαιτίας του.