Σύμφωνα με νεα έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την Mental America Health στην οποία συμμετείχαν 570.000 παιδιά,  το 2020 τα ποσοστά στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες 11 με 17 ετών, αυξήθηκαν κατά 93% και 62% αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την σχολική ψυχολόγο Camille Henderson, τα νούμερα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο και την ίδια, είναι τα παιδιά που εκδηλώνουν άγχους ή συμπτώματα κατάθλιψης για πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας.

Σημάδια που μαρτυρούν  ότι το παιδί είναι αγχωμένο:

    • αλλαγές στη συμπεριφορά όπως αρνητικότητα και νευρικ΄τητα
    • ανάπτυξη νευρικής συνήθειες, όπως το δάγκωμα των νυχιών
    • μείωση αυτοσυγκέντρωσης
    • ανάπτυξη φόβων
    • μείωση αυτοπεποίθησης
    • σωματικές ενοχλήσεις

Τι να κάνετε:

Μιλήστε μαζί του

Μιλήστε για την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη που βιώνουμε και αφήστε το να σας περιγράψει το πώς νιώθει. Καθησυχάστε το ότι όλα θα πάνε καλά και κάντε το να αισθανθεί ασφαλές στο οικογενειακό περιβάλλον.

Εκφράστε και τα δικά σας συναισθήματα

Αναγνωρίζοντας και εκφράζοντας τα συναισθήματά σας, θα βοηθήσετε και το ίδιο το παιδί να αναγνωρίσει τα δικά του.

Κάντε δημιουργικές δραστηριότητες μαζί

Με την ενασχόληση δημιουργικών δραστηριοτήτων το παιδί θα εκτονωθεί και θα χαλαρώσει. Φτιάξτε κατασκευές, παζλ, κάντε μαζί γυμναστική, χορέψτε. Ακόμα και εν μέσω καραντίνας, η σωματική άσκηση είναι επιτρεπτή, οπότε δεν έχετε παρά να εκμεταλλευτείτε τον κωδικό “6” και να πάτε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο.

Μειώστε τον χρόνο στις οθόνες

Μπορεί εν μέσω καραντίνας μία οθόνη να προσφέρει ψυχαγωγία, εκπαίδευση και επικοινωνία, ωστόσο χρειάζονται όρια για τις ώρες που περνούν τα παιδιά μπροστά από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό.

Πηγή