Την πεποίθηση πως η ευρύτερη οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το 2021, εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ επισήμανε ότι παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από το βραχυπρόθεσμο outlook που σχετίζεται με την πανδημία.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές διατηρείται εν μέσω των διαταραχών που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα νέο ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. 

“Η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών την περίοδο της πανδημίας παραμένει κρίσιμης σημασίας”, είπε και πρόσθεσε πως “τα επιτόκια στις αγορές έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους, κάτι που ενέχει κινδύνους στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες”.

“Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μεγάλες και επίμονες αυξήσεις (των επιτοκίων) στις αγορές, ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόωρη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε σε μια χρονική περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών παραμένει ένα αναγκαίο στοιχείο για να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο”, σημείωσε.

Η Λαγκαρντ προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκτόξευσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. 

Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και μετά την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, ανέφερε. Ενδεχομένως, στο τέλος του έτους να φτάσει το 2%, αλλά αυτό θα οφείλεται σε ζητήματα τεχνικής φύσης και σε προσωρινούς παράγοντες καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τελευταια απόφαση της ΕΚΤ για την επιτάχυνση των αγορών το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP), όπως εξήγησε.

Εν συνεχεία, τόνισε πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν να δουν μαζικές αγορές από την επόμενη Δευτέρα. “H EKT δεν κάνει μικρο-διαχείριση”, είπε.

“Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και μετά την άνοδο των τιμών στην ενέργεια”, επεσήμανε η Λαγκάρντ. Ενδεχομένως, στο τέλος του έτους να φτάσει το 2%, αλλά αυτό θα οφείλεται σε ζητήματα τεχνικής φύσης και σε προσωρινούς παράγοντες καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές, συμπλήρωσε.

Η Λαγκάρντ δήλωσε για τους επόμενους μήνες, ότι οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις από την πανδημία, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ γνωστοποίησε πως η Κεντρική Τραπεζα προχώρησε στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία της Ευρωζώνης:

  • Ανάπτυξη 4% το 2021 (3,9% η προηγούμενη πρόβλεψη)
  • Ανάπτυξη 4,1% το 2022 (4,2% η προηγούμενη πρόβλεψη)
  • Ανάπτυξη 2,1% το 2023 (2,1% η προηγούμενη πρόβλεψη)

Αλλαγές υπήρξαν και στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού:

  • Πληθωρισμός 1,5% το 2021% (1% η προηγούμενη πρόβλεψη)
  • Πληθωρισμός 1,4% το 2023 (1,4% η προηγούμενη πρόβλεψη).

 


Πηγή