Εντός του Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσα από την οποία 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν την δυνατότητα να αμφισβητούν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης θα ισχύσει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ειδικότερα μέσα από την νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι τα ετήσια εισοδήματά τους είναι λιγότερα από 10.920 ευρώ, που είναι το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώνουν, θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα, ζητώντας να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος, έτσι, ώστε να αποδείξουν ότι έχουν εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία θα αποσαφηνίζεται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου.

Πότε και για ποιους δεν ισχύει η τεκμαρτή φορολόγηση

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο το τεκμήριο είναι μαχητό για όσους πολίτες για παράδειγμα επικαλούνται ανωτέρα βία ή ασθένεια ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν το τεκμήριο της ελάχιστη αμοιβής. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι επαγγελματίες θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι τα εισοδήματά τους είναι λιγότερα από 10.920 ευρώ τον χρόνο.

Ο φόρος θα επιβάλλεται και μετά θα γίνεται διόρθωση  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι επαγγελματίες υποβάλουν αίτηση για να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος θα κληθούν κανονικά να καταβάλουν τους φόρους με βάση την τεκμαρτή φορολόγηση και στην συνέχεια εφόσον η εφορία αποφανθεί ότι το εισόδημα είναι μικρότερο από τα 10.920 ευρώ, σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει εκκαθάριση και θα μειωθεί ο φόρος. Έτσι, στην συνέχεια ο ελεύθερος επαγγελματίας, εφόσον έχει πληρώσει τον φόρο, θα έχει επιστροφή φόρου.

Αυτό σημαίνει ότι η εφορία πρώτα θα βεβαιώσει το ποσό του φόρου που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και εφόσον μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο θα γίνει νέα εκκαθάριση και θα μειωθεί ο φόρος.

Πότε μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50%  

Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ μειώνεται κατά 50% στις εξής περιπτώσεις:

  • Επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκουςκαι σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους
  • Γονείς πολύτεκνων οικογενειών
  • Επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%
  • Γονείς μονογονεϊκής οικογένειαςμε ανήλικα τέκνα
  • Γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%
  • Εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οχήματος που δεν υπερβαίνει το 25%

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αμφισβητηθεί το τεκμήριο εισοδήματος

Το τεκμήριο εισοδήματος είναι μαχητό όταν για παράδειγμα υπάρχουν εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στην περιοχή που ασκεί τη δραστηριότητά του ένας ελεύθερος επαγγελματίας, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, όταν ο φορολογούμενος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, λόγοι ανωτέρας βίας.

Ειδικότερα το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί για αντικειμενικούς λόγους, εφόσον συντρέχει  κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • στρατιωτική θητεία,
  • φυλάκιση,
  • νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,
  • αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου,
  • εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
  • ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
  • απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
  • άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

enikonomia.gr