Έρχεται μπαράζ ελέγχων από την ΑΑΔΕ για τις αδήλωτες πισίνες σπιτιών. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται με τη λήψη αεροφωτογραφιών και με την χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου και με αυτόν τρόπο θα” σημαδευτούν” στο δορυφορικό χάρτη τα σημεία με τις δεξαμενές κολύμβησης τα οποία θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.
Παράλληλα επισημαίνεται πως μέσω των διασταυρώσεων αυτών αλλά και των δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων θα εντοπιστούν οι πολίτες που έχουν πισίνες αλλά δεν τις δηλώνουν στην Εφορία προκειμένου να μην πληρώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή τις έχουν κατασκευάσει χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια. Εάν όμως η ΑΑΔΕ εντοπίσει φορολογούμενους που έχουν αδήλωτες πισίνες τότε θα αρχίσει τις διαδικασίες καταλογισμού των προστίμων και των φόρων (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος)αλλά θα επιβληθεί και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
Μετά η Αρχή θα αποστείλει τα στοιχεία αυτά και στις πολεοδομικές αρχές προκειμένου και αυτές να επιβάλουν τα πρόστιμα που προβλέπει η ισχύουσα για παράνομη κατασκευή των δεξαμενών κολύμβησης.
Τα πρόστιμα
Πάντως όσοι εντοπιστούν από τον φορολογικό μηχανισμό της Αρχής πως έχουν αδήλωτες πισίνες ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα τότε θα καταβάλλουν φόρους και υψηλά πρόστιμα προς την Εφορία τα οποία μπορεί να φθάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω. Υπενθυμίζεται δε πως είναι κλιμακωτά τα ποσά του τεκμηρίου διαβίωσης που πληρώνουν όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες. Αναλυτικά:
- Στα 160 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό των τεκμηρίων το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό ισχύει μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα.
- Στα 320 ευρώ ανέρχεται το ποσό των τεκμηρίων το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό ισχύει για πισίνα που έχει επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
Σημειώνεται δε πως το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης τότε τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης. Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τις εσωτερικές πισίνες και τις εξωτερικές είναι ίσος με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.
Για το θέμα των αδήλωτων πισίνων μίλησε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Όπως είπε η φορολογική αρχή- με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης – δημιούργησε ένα μοντέλο που εντοπίζει όλα τα μπλε που βλέπουμε στο χάρτη, «σαρώνει» τις περιοχές και ξεχωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πισίνα από το γήπεδο του μπάσκετ.
Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις πισίνες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τις πισίνες σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2023. Συγκεκριμένα, συνολικά 22.623 πολίτες έχουν δηλώσει πως έχουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους ενώ 345 φυσικά πρόσωπα διαθέτουν εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στα ακίνητα τους. Μάλιστα σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ διότι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.
enikonomia.gr