Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 14χρονος που δολοφόνησε τον φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 14χρονος θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδικούς ψυχολόγους ενώ του απαγορεύθηκε η διαμονή και η μετάβαση στο χωριό Γέφυρα.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, στους ανήλικους κάτω των 15 ετών δεν επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης αλλά και όταν η υπόθεση τους οδηγηθεί στο ακροατήριο δεν προβλέπεται ο εγκλεισμός τους σε κατάστημα κράτησης νέων.

«Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο περί ποινικής ανηλικότητα που περιγράφεται στις διατάξεις των άρθρων 121 και επόμενα, με βάση τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια επιβάλλει τον περιορισμό ανηλίκου σε σωφρονιστικά καταστήματα νέων μόνο εάν ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και μόνο εφόσον το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται προβλέπει ως επαπειλούμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη», αναφέρει στο protothema.gr ο ποινικολόγος Σωκράτης Μαρινάκος και συνεχίζοντας προσθέτει: «Στην προκειμένη περίπτωση παρά το γεγονός ότι το τελεσθέν από τον ανήλικο αδίκημα είναι αυτό της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, εντούτοις το γεγονός ότι δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, δύναται μόνο να υποβληθεί στα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπει ο ποινικός κώδικας, όπως για παράδειγμα η ανάθεση της επιμέλειας του σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε επιμελητές ανηλίκων. Παράλληλα στο παρόν στάδιο της κύρια ανάκρισης μέχρι η υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήρια δύναται να του υποβληθούν μόνο περιοριστικοί όροι που μπορούν να αφορούν τον τρόπο ζωής και διαμονής του».

«Έκλεισα δύο σπίτια» λέει ο πατέρας του

Τη σιωπή του σπάει για πρώτη φορά ο πατέρας του 14χρονου ο οποίος το περασμένο Σάββατο σκότωσε τον συνομήλικο φίλο του στο χωριό Γέφυρες Θεσσαλονίκης.

«Έκλεισα δύο σπίτια δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό» λεει στο protothema.gr ο πατέρας του ανήλικου δράστη, ο οποίος σήμερα απολογείται για την αποτρόπαια πράξη του.

Στο ερώτημα τι ήταν αυτό που έκανε το παιδί του να τραυματίσει θανάσιμα με μαχαίρι στην καρωτίδα τον φίλο του, ο πατέρας του 14χρονου ψελλίζει «δεν μου είχε πει ποτέ ότι είχε πρόβλημα… κάτι είχε αλλά τα κράταγε μέσα του».

«Με την οικογένεια ήμασταν φίλοι, τώρα τι έγινε και από εκεί και μετά… παιδιά, παιδιά ήταν αυτά, δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο δικός μου» προσθέτει.

Ο παππούς του, του έλεγε «ό,τι σε ενοχλεί, το σκοτώνεις»

Την ίδια ώρα συγκλονίζει όσα λέει συγγενής του 14χρονου για τον τρόπο με τον οποίο είχε μεγαλώσει. Καθοριστική για τον ψυχισμό του φαίνεται ότι ήταν η ανατροφή που του είχε δώσει ο παππούς του ο οποίος, όπως λέει ο ίδιος συγγενής, τον παρότρυνε να προβαίνει σε πράξεις που δεν ταίριαζαν με την ηλικία του.

«Μακάρι να μπορούσα να πω κάτι καλό για αυτό το παιδί αλλά δεν μπορώ. Πρέπει να πω την αλήθεια. Έσφαξε τον Τάσο σαν να ηταν ζώο. Ο παππούς του τού έλεγε “ό,τι σε ενοχλεί και δεν σου αρέσει να το σκοτώνεις”. Γαλουχήθηκε με αυτό τον άσχημο τροπο» λέει στο protothema.gr

«Είμαστε συγγενείς δεύτερου βαθμού και με πονάει η κατάληξη αυτού του παιδιού. Του έλεγε ο παππούς σφάξε τη κότα, σκότωσε το σκύλο για να γίνεις άντρας. Ηταν λάθος αυτό που έκανε ο παππούς. Κυκλοφορούσε στο σχολείο με σουγιά. Ένα τέτοιο παιδί δεν το κοροϊδεύεις, το φοβάσαι, και εμένα το παρουσιαστικό του με τρόμαζε πολύ παρόλο που είναι μόνο 14 ετών. Αν περνούσε ένα σκυλάκι έξω απο το σπίτι του, το σκότωνε. Δεν ηταν φυσιολογικό παιδί κάτι του έφταιγε και ξεσπούσε με αυτό το τροπο. Οι γονείς όφειλαν να είχαν δει το πρόβλημα του» καταλήγει.

Σε κατάσταση σοκ το χωριό για τρίτη ημέρα

Τρεις ημέρες μετά το φονικό οι κάτοικοι του χωριού ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν τι συνέβη ανάμεσα στους δύο φίλους.

«Πολλά πράγματα τα μάθαμε τώρα. Μετά το έγκλημα. Και τα παιδιά τώρα έβγαλαν κάποια πράγματα που δεν τα έβγαζαν πριν… για τα μαλώματα τους και τις παρέες τους» λέει χαρακτηριστικά κάτοικος του χωριού που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Σύμφωνα με την ίδια ο 14χρονος δράστης είχε δείξει σημάδια βιαιότητας στο παρελθόν. «Έδειχνε κάποια στοιχεία από μικρό, με κάποια μαλώματα και κάτι τέτοια. Κατά κάποιον τρόπο ήταν ο τσαμπουκάς του σχολείου είχε κάποια τέτοια στοιχεία. Τα παιδιά μου δεν μου είχαν πει κάτι ότι τους πειράζει…. γιατί δεν έκαναν και τόση παρέα μαζί τους αλλά από αυτά που έβλεπαν».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του μικρού αγοριού ότι είχε πέσει θύμα bullying η ίδια απαντά ότι «δεν δεχόταν μπούλινγκ όχι. Όπως το λένε δηλαδή. Είναι παιδιά και είναι πράγματα τα οποία γίνονται καθημερινά στα παιδιά, ότι κάνουν όλα τα παιδιά του κόσμου. Δεν ήταν το bullying που θεωρείται bullying δηλαδή».

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος από την ιατροδικαστή

Κι ενώ οι έρευνες για το αποτρόπαιο περιστατικό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι λεπτομέρειες που αποκάλυψε η ιατροδικαστής σοκάρουν στην κυριολεξία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ο 14χρονος πήρε ένα μαχαίρι οικιακής χρήσης και έκοψε την καρωτίδα του 14χρονου Τάσου, ωστόσο υπήρξαν και μερικά επιπόλαια τραύματα, που αποδεικνύουν πως μεταξύ των δύο αγοριών υπήρξε πάλη.

Το θύμα τραυματίστηκε στο μάτι με μαχαίρι, στον αυχένα, ενώ ο θύτης αποπειράθηκε να τον στραγγαλίσει. Το θανάσιμο χτύπημα ήταν αυτό στην καρωτίδα με το μαχαίρι, το οποίο φαίνεται ότι δόθηκε με όλο το μένος εκ μέρος του δράστη.
Πηγή: Protothema.gr