Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας της οικονομικής κρίσης, η απόκτηση κατοικίας από νέα νοικοκυριά κατέστη «απαγορευμένος καρπός» (φωτ. INTIME).
Μηδενικό φόρο για χρηματικές δωρεές ύψους έως 150.000 ευρώ από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας και κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Μέχρι σήμερα οι χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογούνταν με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.
Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών προσφέρει τη δυνατότητα στις οικογένειες και συγκεκριμένα στα παιδιά να λάβουν σημαντικά χρηματικά ποσά για την αγορά πρώτης κατοικίας. Για παράδειγμα, σήμερα δωρεά 20.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10% και συγκεκριμένα θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 2.000 ευρώ.
Για 150.000 ευρώ ο φόρος σήμερα φθάνει τις 15.000 ευρώ, ενώ με τις αλλαγές που προωθούνται ο φόρος μηδενίζεται. Για ποσό χρηματικής δωρεάς 300.000 ο φόρος θα περιοριστεί στο ποσό των 1.500 ευρώ δεδομένου ότι το πρώτο κλιμάκιο (για ποσά από 150.000 έως 300.000 ευρώ) έχει συντελεστή 1%. Σήμερα ο φόρος ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Οι διατάξεις οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή ορίζουν ότι:
1. Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας εφαρμόζεται η κλίμακα του κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 300.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
2. Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.
3. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων.
4. Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.
Φορολογικές υποθέσεις
Στο μεταξύ, με άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται άτυπη περαίωση για την εξώδικη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα, σε σύσταση επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Οπως προκύπτει, στην περίπτωση που η αίτηση του φορολογουμένου γίνει δεκτή, και αυτός με τη σειρά του συμφωνήσει για την καταβολή των σχετικών ποσών που προκύπτουν, θα έχει έκπτωση πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων από 35% έως 75%, καταβάλλοντας μάλιστα τους φόρους σε δόσεις. Επίσης, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
• Απευθύνεται προσκλητήριο σε συνταξιούχους του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα πληρώνοντας φόρο μόλις 7%.
• Μειώνεται 30%-100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
• Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.