Η βία «στοιχειώνει» τα σχολεία. Το προαύλιο μετατρέπεται σε ρινγκ και τα θύματα ζουν την «κόλαση».
Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα με την παραβατικότητα των ανηλίκων είναι υπαρκτό και μεγεθύνεται. Δεν αντιμετωπίζεται όμως ούτε με αύξηση των ποινών, ούτε με εγκλεισμό των ανηλίκων σε φυλακές, ούτε με τιμωρία και φυλάκιση των γονέων τους.
Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις ποινές για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων.
«Καμία λύση δεν θα δώσει στο πρόβλημα η αυστηροποίηση. Σε διεθνές επίπεδο, όπου υπάρχει αυστηροποίηση δεν υπάρχει επίλυση του θέματος. Το υπ. Δικαιοσύνης επιμένει σε μια αποτυχημένη συνταγή, αυξάνει τις ποινές, και το αποτέλεσμα δεν είναι βελτίωση του προβλήματος αλλά χειροτέρευση. Από πέρσι γίνεται επιβάρυνση των ποινών για τους ανήλικους και πρόσφατα έγινε και άλλη. Παρόλα αυτά έχουμε αύξηση της παραβατικότητας. Δεν πρόκειται να μειωθεί η παραβατικότητα», είπε αρχικά.
«Είναι ευκαιριακός ο τρόπος αυτός και δεν είναι αποτελεσματικός. Το θέμα είναι να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα», προσέθεσε ο κ. Χειρδάρης.
Παραβατικότητα ανηλίκων: Νέα μέτρα & ποινές
– Αυτοτελές αδίκημα: Οπλοκατοχή (π.χ. ανήλικος με μαχαίρι)
– Κακούργημα: Οπλοφορία με πυροβόλο
– Χωρίς ευνοϊκή ποινική μεταχείριση: Όσοι επιστρέφουν κλοπιμαία
– Προφυλάκιση: Επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη
– Φυλάκιση: Παραβάτες 15 ετών και άνω
– Παραβάτες 12-15 ετών: Αναμορφωτικά μέτρα
– Αυστηρότερες ποινές: Σε γονείς για παραμέληση ανηλίκων
– Σοβαρές περιπτώσεις βίας νέων: Ο γονιός στη φυλακή
– Εφαρμογή Safe Youth: Panic Button σε κινητά νέων
Αθήνα: Σε ΙΧ εντοπίστηκαν εκρηκτικά και πυροκροτητές
Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στην «καρδιά» της Αθήνας, όταν σε τυχαίο έλεγχο αστυνομικών σε ζευγάρι που επέβαινε σε αυτοκίνητο, εντοπίστηκαν πιστόλι, εκρηκτικά και πυροκροτητές.
Γνώριμος των Αρχών είναι ο 39χρονος οδηγός του ΙΧ που οδηγούσε στην Ομόνοια μέσα στο οποίο βρέθηκαν εκρηκτικά και πυροκροτητές.
Σύμφωνα με την Αστυνομία ο 39χρονος αλβανικής υπηκοότητας είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για υποθέσεις ναρκωτικών και αποφυλακίστηκε το 2015.
Για την υπόθεση με τον αλλοδαπό που συνελήφθη το κέντρο της Αθήνας με εκρηκτικά και πυροκροτητές ενώ έχει εκτίσει και ποινή φυλάκισης, ο κ. Χειρδάρης επεσήμανε:
«Υπάρχει ένας θεσμός όπου κανείς δεν εκτίει την ποινή που του επιβάλλεται. Τα ισόβια για τα ναρκωτικά είναι 18 χρόνια. Δεν ξέρω αν είχε ισόβια ο άνθρωπος αυτός. Δεν ξέρω γιατί βγήκε στα 7 χρόνια.».
Συλλήψεις εφοριακών και λογιστή στην Κέρκυρα για κύκλωμα διαφθοράς
Μετά την υπόθεση της Χαλκίδας, οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ ξεδόντιασαν μια ακόμη εγκληματική οργάνωση, αυτή την φορά στην Κέρκυρα. Το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού.
Για τουλάχιστον πέντε μήνες τα πέντε μέλη του κυκλώματος των εφοριακών στην Κέρκυρα δρούσαν ανεξέλεγκτα. Η τακτική τους;
Εκβιασμοί και δωροληψίες με μοναδικό σκοπό να αποσπούν χρήματα από φορολογούμενους.
Ο πυρήνας του κυκλώματος αποτελούνταν από τον Υποδιευθυντή, τρεις υπάλληλους της εφορίας και έναν λογιστή.
Άνθρωπος «κλειδί», ο λογιστής -ο οποίος έφερνε τις πληροφορίες στους εφοριακούς για τις φορολογικές υποθέσεις επιχειρηματιών και ιδιωτών.
Οι 4 υπάλληλοι στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση.
Εκβίαζαν τους επιχειρηματίες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα για να επισπεύσουν την διαδικασία για την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.
Πηγή