H σοκολάτα είναι από τις λιχουδιές εκείνες που έχουν διχάσει περισσότερο από κάθε άλλη. Από τη μία είναι συνδεδεμένη με μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, όπως η πρόκληση βλαβών στα δόντια (τερηδόνα), η ακμή στο πρόσωπο και βεβαίως, η αύξηση του βάρους, λόγω των υψηλών θερμίδων που περιέχει. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει εθισμό, ενώ η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί και με την πρόκληση ημικρανιών.
Ωστόσο, για εσάς που λατρεύετε τις σοκολάτες, υπάρχουν και τα καλά νέα. Και σύμφωνα με αυτά, ο γλυκός αυτός πειρασμός προσφέρει και μία σειρά από οφέλη στον οργανισμό. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει, επίσης και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Και το κυριότερο, συγκαταλέγεται στις λίστες με τις τροφές, που καταπολεμούν το άγχος.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη. Κι αν κάθε φορά που τρώτε την αγαπημένη σας, νιώθετε τύψεις, τότε οι παρακάτω πληροφορίες, θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα:
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει θετική επίδραση στο στρες, στις φλεγμονές, στη διάθεση, στη μνήμη και στην ανοσία ενάντια στις ασθένειες.
Καναδοί επιστήμονες, σε σχετική μελέτη, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με εκείνους, που δεν κατανάλωναν.
Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, η σοκολάτα έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το 1/3.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων σοκολάτας καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hull στη Βρετανία διαπίστωσαν μετά από σχετική έρευνα, πως η σοκολάτα είναι η καλύτερη θεραπεία για τον βήχα. Κι αυτό διότι, η θεοβρωμίνη, που εντοπίζεται στο κακάο, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση του βήχα.
Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να συνδέεται με τη βελτίωση της όρασης.
Η σοκολάτα είναι καλή πηγή σιδήρου. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα 70% κακάο) περιέχει 17.4mg σίδηρο ανά 100γρ (97% RDA), ενώ η γλυκιά σοκολάτα γάλακτος δίνει 2.4mg ανά 100γρ (13% RDA).
Κάνει καλό στην επιδερμίδα. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες, που μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα από τη ζημία από τον ήλιο.
Η μαύρη σοκολάτα είναι αντιοξειδωτική, γι’ αυτό και μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα της κόπωσης. Έτσι, δυο με τρία κομμάτια μαύρης σοκολάτας αρκούν για να ανεβεί η διάθεσή σας.
Γενικά, να έχετε στο νου σας πως η μαύρη σοκολάτα είναι περισσότερο ωφέλιμη από τις υπόλοιπες.