Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός από αυτούς. Μάθετε πώς οι παρακάτω τροφές, μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Δημητριακά ολικής αλέσεως. Όσοι τρώνε άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, τείνουν να είναι πιο λεπτοί και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, από εκείνους που δεν καταναλώνουν τροφές ολικής άλεσης. Αυτό γίνεται, πιθανώς επειδή, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτοοιστρογόνα και φυτοστερόλες που είναι προστατευτικές έναντι της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι, όσοι τρώνε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν 40 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, από εκείνους που καταναλώνουν μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες. Άρα, καλό είναι να περιλαμβάνετε μια αφθονία τροφίμων που είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως, είναι το πλιγούρι βρώμης, το κριθάρι, τα φασόλια, οι μπάμιες, η μελιτζάνα, και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια.
Γιαούρτι. Έρευνες δείχνουν ότι, το γιαούρτι μπορεί να προστατεύσει από ασθένειες των ούλων, οι οποίες συμβάλλουν στον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ερευνητές από την Ιαπωνία ανέλυσαν τη διαιτητική πρόσληψη από σχεδόν 1.000 ενήλικες και βρήκαν, ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά το γιαούρτι, είχαν πιο υγιή ούλα. Επίσης, τα προβιοτικά, γνωστά και ως «καλά βακτήρια», μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία των δοντιών, αντιμετωπίζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα. Αυτά τα καλά βακτήρια τα βρίσκετε σε τρόφιμα, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ και γενικά σε γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση.
Φασόλια. Τρώτε φασόλια τακτικά, διότι είναι καλό για την καρδιά σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition προτείνει να καταναλώνετε 1/2 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια καθημερινά, γιατί μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη. Επίσης, περιέχουν φλαβονοειδή, ενώσεις που βρίσκονται και στο κρασί, στα μούρα και στη σοκολάτα, οι οποίες αναστέλλουν την προσκόλληση των αιμοπεταλίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ψάρια. Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων ψάρι την εβδομάδα, συνδέεται με 30 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Εδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως, ο σολομός και ο τόνος, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ελαττώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και μπορεί να συμβάλουν στην πήξη του αίματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επίσης, μειώνουν ελαφρά την αρτηριακή πίεση και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των αρρυθμιών.
Σοκολάτα. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει, ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σκούρας σοκολάτας, έχει αντιπηκτικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία, και μπορεί επίσης, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2, νεφρικής νόσου και της άνοιας.
Μήλα. Η κατανάλωση αυτού του φρούτου, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, από τη στεφανιαία και τη καρδιαγγειακή νόσο. Μελέτες υποστηρίζουν ότι, όσοι καταναλώνουν συχνά μήλα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικά επεισόδια, και αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στα μήλα. Επιπλέον, τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας που είναι γνωστό, ότι βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης.
Μούρα. Τρώγοντας ένα φλιτζάνι ανάμεικτα μούρα καθημερινά, έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, δύο θετικά αποτελέσματα, όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Συμπεριλάβετε στο μίγμα σας, φράουλες, κόκκινα βατόμουρα και μύρτιλλα, καθώς και άλλα μούρα , για να έχετε ένα ευρύ φάσμα πολυφαινολών.
Μπανάνες. Μια μπανάνα έχει 12 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σας σε κάλιο. Το κάλιο βοηθάει στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας της καρδιάς και την ισορροπία του νατρίου και του νερού στο σώμα. Επίσης, βοηθάει τους νεφρούς να αποβάλλουν την περίσσεια νατρίου, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή αρτηριακή πίεση. Αυτό το ορυκτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους, που λαμβάνουν διουρητικά για την καρδιακή νόσο, γιατί καταπολεμάει τις κατακρατήσεις. Άλλες καλές πηγές καλίου είναι οι γλυκοπατάτες, το άπαχο γιαούρτι και το σπανάκι.
Πράσινο Τσάι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πίνουν 3 με 4 φλιτζάνια ή και περισσότερο τσάι την ημέρα, έχουν περίπου μισές πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Επίσης, το πράσινο τσάι μειώνει, σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου των ούλων, κάτι που οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.