Το άγχος, η καθημερινή κούραση και οι πολλές αρμοδιότητες, χωρίς αμφιβολία, μας έχουν ρίξει ψυχολογικά. Πολλοί από εμάς ίσως το «ρίχνουμε» στο φαγητό λίγο παραπάνω απ’ότι θα έπρεπε αλλά καλό είναι να επισημανθούν τροφές που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να επανακάμψει και πιθανόν να φτιάξουν και λίγο τη διάθεση.
1. Βρώμη
Αν αισθάνεστε πως εκνευρίζεστε με το παραμικρό, αυτό που χρειάζεστε είναι να προσθέσετε λίγες νιφάδες βρώμης στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες και γι αυτό βοηθούν στην εξομάλυνση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από την επιβράδυνση της απορρόφησης του.
Επιπλέον, επιβραδύνει την κένωση του στομάχου με αποτέλεσμα να μην πεινάτε γρήγορα.
Άλλες τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι οι εξής: φασόλια, μπιζέλια, κριθάρι, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και τα μήλα.
2. Καρύδια
Τα καρύδια θεωρούνται εδώ και καιρό ως μία «τροφή του εγκεφάλου». Πλέον όμως, γνωρίζουμε πως είναι και μια άριστη πηγή ωμέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, που «φροντίζει» τα κύτταρα του εγκεφάλου και τη διάθεση, γιατί βοηθά τους νευροδιαβιβαστές να λειτουργούν σωστά.
Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε άτομα με κατάθλιψη.
Άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν το σολομό, τις σαρδέλες, τον λιναρόσπορο, και τα αυγά εμπλουτισμένα με ω-3.
3. Τσάι
Παρόλο που η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μια πιο θετική διάθεση και βελτίωση των επιδόσεων, η σωστή κατανάλωσή της από την λάθος, διαχωρίζεται από μια… λεπτή γραμμή.
Πάρα πολύ καφεΐνη μπορεί να σας δημιουργήσει εξάρτηση και να σας κάνει νευρική, οξύθυμη, υπερευαίσθητη ή ακόμη και να σας δημιουργεί συχνούς και έντονους πονοκεφάλους.
Τι να δοκιμάσετε: Μια καλή στρατηγική είναι να περιορίσετε τον εαυτό σας ώστε να μην υπερβαίνετε το ένα φλιτζάνι την ημέρα. Σε περίπτωση όμως που σας είναι αδύνατον να το καταφέρετε αντικαταστήστε το δεύτερο φλιτζάνι με ένα ποτήρι πράσινο τσάι. Σύντομα θα σας γίνει συνήθεια.
4. Σολομός
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια από τις βασικές ορμόνες των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεσή μας, και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των διαταραχών της διάθεσης.
Βιταμίνη D παίρνουμε, κυρίως μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως και σε μικρές ποσότητες μέσω των τροφίμων.
Μελέτες έχουν δείξει, ότι η έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες (από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο) δεν παράγει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D στο δέρμα.
Ειδικά αυτούς τους μήνες λοιπόν φροντίστε ώστε να παρέχετε στον οργανισμό σας επαρκείς ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης μέσω της διατροφής σας.
Τι να δοκιμάσετε: Αντί τόνου στο σάντουιτς σας, επιλέξτε σολομό είτε φρέσκο είτε από κονσέρβα που όμως θα είναι συσκευασμένος σε νερό για να είναι χαμηλότερος σε θερμίδες από ότι στο λάδι.
Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι το εμπλουτισμένο γάλα και το γάλα σόγιας.
5. Φακές
Είναι μέλος της οικογένειας των ψυχανθών και αποτελούν μια άριστη πηγή φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητη για τη διάθεση και την καλή λειτουργία των νεύρων του εγκεφάλου.
Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι το 38 % των γυναικών που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος.
Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλάβει πλήρως τη σύνδεση, αυτό φαίνεται να επηρεάζει το μεταβολισμό της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης, σημαντικών νευροδιαβιβαστών για τον «έλεγχο» της διάθεσης.
Πηγή