Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις αυθαίρετες κατασκευές με τον οποίο θα αλλάξει και ο τρόπος κατεδάφισης τους. Εν συνεχεία το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το οποίο θα προβλέπει πως θα κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα το σύνολο των νέων χωρίς άδεια αυθαίρετων κατασκευών που αναγέρθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «κατεδαφίζεται αριθμός αυθαιρέτων κατ’ ελάχιστον με αριθμό οικιστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης του 2022 κατά 50% με κριτήρια χρονικής προτεραιότητας και κατά 50% με κριτήρια περιβαλλοντικά και χωροταξικά. Τα κριτήρια θα εξειδικευτούν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος ». Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν από το 2011. Σε αυτή την κατηγορία των αυθαιρέτων όπως εξηγούν στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι κατεδαφίσεις θα αρχίσουν από τις λεγόμενες «κραυγαλέες περιπτώσεις» όπως είναι για παράδειγμα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν σε εκτάσεις που δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στους ιδιοκτήτες αυτών των κτισμάτων και είναι αδύνατον να νομιμοποιηθούν.
Η δήλωση Σκυλακάκη
«Μέχρι τώρα φέρναμε τη νομιμοποίηση χωρίς γκρέμισμα. Τώρα θα φέρουμε πρώτα το γκρέμισμα και μετά τη νομιμοποίηση για να μην υπάρχουν καχυποψίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις προθεσμίες μας να μπουν κόκκινες γραμμές. Και όλα θα γίνονται με γνώμονα το πολεοδομικό ισοζύγιο ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που έκανε η αυθαίρετη δόμηση με πληρωμή από αυτόν που έχτισε αυθαίρετα» τονίζειμιλώντας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης .
Για την υλοποίηση του σχεδιασμού που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου θεσμοθετείται σύστημα πλήρους παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόρους, drones, τεχνητή νοημοσύνη κλπ), διασύνδεση συστήματος με το e-adeies καθώς και πλατφόρμα καταγγελιών.
«Κάθε απόκλιση νέου κτίσματος πάνω από ένα μέτρο (αυτή είναι η τεχνική δυνατότητα που παρέχει η παρακολούθηση από δορυφόρο) θα κατεδαφίζεται χωρίς καμία εξαίρεση» λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οικειοθελής κατεδάφιση
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου μπορεί να προβεί αυτοβούλως στην αποδοχή της έκθεσης αυτοψίας και στην κατεδάφιση ή αποκατάσταση της νόμιμης χρήσης με την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση. Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να υποβάλει στη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ είτε ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση d.paratiritirio @prv.ypeka.gr) είτε σε έγχαρτη μορφή αυτοπροσώπως είτε μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του, υπεύθυνη δήλωση με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί στην κατεδάφιση με ίδια μέσα, εντός 30 εργάσιμων ημερών από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο.
enikonomia.gr