Αυθεντική αγιορείτικη συνταγή για πεντανόστιμο και νηστίσιμο στιφάδο
Αυτό το στιφάδο με σουπιές είναι σίγουρα μια από τις πιο λαχταριστές αγιορείτικες συνταγές που θα δοκιμάσετε! Είναι εξαιρετικά νόστιμο και παράλληλα εύκολο και αρωματικό.
Στα συν αυτού του πιάτου υπολογίστε και τη διατροφική αξία που έχουν οι σουπιές, η οποία κάθε άλλο παρά απαρατήρητη θα πρέπει να περνά, καθώς διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Οι σουπιές προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η πρόσληψη της οποίας μειώνεται κατά τη διάρκεια της νηστείας, λόγω της αποχής από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια σουπιάς καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα.
Για να φτιάξετε το αγιορείτικο στιφάδο με σουπιές θα χρειαστείτε:
1 1/2 κιλό σουπιές
8-10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5-6 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι σε κόκκους
κανέλα σε στικ
λίγο γαρίφαλο σε καρφάκια
300γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
Επί το έργον:
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετέ τα στο λάδι. Προσθέστε όλα τα μυρωδικά- κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι- και ρίξτε το κόκκινο κρασί. Τέλος προσθέστε και 2 κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο βράσατε τις σουπιές. Αφήστε τα να βράσουν για 30 λεπτά.
Αφού βράσουν για 30 λεπτά τα μυρωδικά με το κρασί και το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέστε τις σουπιές που έχετε κόψει, τον πελτέ ελαφρώς αραιωμένο με νερό και τα φύλλα δάφνης. Βράστε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και έπειτα χαμηλώστε , ρίξτε το αλάτι και αφήστε το φαγητό να σιγομαγειρεύεται μέχρι να «πιει»τα πολλά ζουμιά. Έτοιμες οι αγιορείτικες σουπιές στιφάδο!