Αυθεντικό ιταλικό ριζότο

Υλικά

3/4 ποτηριού ρύζι τύπου arborio ή round grain

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)

2 πράσινες πιπεριές

1 ποτήρι λευκό κρασί

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

1 λίτρο περίπου ζεστό νερό οπου έχουμε διαλύσει ένα κύβο κοτόσουπας

1 μπολάκι τριμμένο τυρί Grana Padano ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και το πράσο. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά.

Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το ρύζι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς για άλλα 3-4 λεπτά. Παράλληλα, έχουμε κοντά το κρασί αλλά και το ζεστό νερό όπου έχουμε διαλύσει τον κύβο και έχει γίνει ζωμός.

Όταν τα υγρά του ρυζιού εξατμιστούν, «σβήνουμε» με το κρασί συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό τόσο όσο να μπορούμε να φέρνουμε βόλτα το ρύζι μας.

Το μυστικό είναι να ανακατεύουμε συνέχεια το ρύζι με μια ξύλινη κουτάλα ρίχνοντας κάθε φορά μόνο τόσο ζωμό όσο χρειάζεται για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα μας.

Συνολικά, η διαδικασία αυτή χρειάζεται περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το ρύζι έχει βράσει αλλά «κρατάει» λίγο στον πυρήνα του.

Τέλος, αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί ανακατεύοντας απαλά.

Το ριζότο μας είναι έτοιμο και σερβίρεται όπως είναι καυτό!

Πηγή