Η Opel παρουσίασε με επιτυχία ένα μέλλον που υπόσχεται λιγότερα ατυχήματα και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, για να μπορεί ο οδηγός να διαβάζει, να γράφει ή να ξεκουράζεται αντί να παρακολουθεί συνεχώς το αυτοκίνητο.

Η εταιρία συμμετέχει στο Ko-HAF («Kooperatives hochautomatisiertes Fahren») ένα Γερμανικό ερευνητικό project με θέμα τη συνεργατική, αυτοματοποιημένη οδήγηση, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015. Η επίδειξη των λειτουργιών της οδήγησης αυτού του τύπου, έγινε στο πρωτότυπο Insignia κατά τη διάρκεια παρουσίασης των τελικών αποτελεσμάτων του Ko-HAF, στο Κέντρο Δοκιμών της μάρκας στο Rodgau-Dudenhofen.

Τα συστήματα συνεργατικής, αυτοματοποιημένης οδήγησης δεν χρειάζονται συνεχή επίβλεψη από τον οδηγό. Οι οδηγοί μπορούν να ασχολούνται με άλλα πράγματα, αλλά όταν ειδοποιούνται από το σύστημα, πρέπει να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν εντός ορισμένου χρόνου τον έλεγχο του οχήματος. Επομένως, το όχημα πρέπει να μπορεί να «βλέπει» μακρύτερα από όσο επιτρέπουν οι δικοί του αισθητήρες.

Στο Ko-HAF, οχήματα στέλνουν πληροφορίες για τις τρέχουσες οδικές συνθήκες, όπως οδικά έργα, κυκλοφοριακές ανασχέσεις και ατυχήματα, σε έναν Safety Server (Διακομιστή Ασφαλείας).

Στον Safety Server γίνεται η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών, ώστε, εάν χρειαστεί, να υπάρχει ένας ακριβής χάρτης – σαν ένας τεχνητός ορίζοντας που προσφέρει μία πολύ λεπτομερή επισκόπηση του δρόμου μπροστά.

Στο Ko-HAF, η Opel ανέλαβε τον τομέα των ψηφιοποιημένων χαρτών καθώς και τη διαδικασία αποσύνδεσης του αυτοκινήτου από την κατάσταση αυτοματοποιημένης οδήγησης, και την επαναφορά του ελέγχου στον οδηγό. Οι μηχανικοί από το Rüsselsheim σχεδίασαν την αρχιτεκτονική, τις διεπαφές και τα πρωτόκολλα του Safety Server, που αξιολογήθηκαν στο project.

Μία πρόσθετη βασική αποστολή ήταν η δημιουργία μιας μεθόδου αυτοεντοπισμού (ακριβές στίγμα) για το όχημα. Οι τεχνικοί σχεδίασαν αλγορίθμους για οπτική χαρτογράφηση και εντοπισμό στίγματος, που ενσωματώνονται στα δεδομένα από κεντρικά και τοπικά αποθηκευμένους χάρτες, ενσωματωμένους αισθητήρες και το Global Navigation Satellite System (GNSS).

Η μέθοδος εντοπισμού ελέγχθηκε στο πρωτότυπο Insignia, στο Κέντρο Δοκιμών, αλλά και στη δοκιμαστική διαδρομή του Ko-HAF σε αυτοκινητόδρομους γύρω από τη Φρανκφούρτη.

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο επικεντρώθηκαν οι δοκιμές, ήταν οι υπόλοιπες ασχολίες του οδηγού, τα λεγόμενα μη οδηγικά καθήκοντα. Οι μηχανικοί της εταιρίας εξέλιξαν λογισμικό και ένα σύστημα αισθητήρων για την ανίχνευση και ταξινόμηση των ασχολιών του οδηγού, ενώ το όχημα κινείται αυτόματα.

Νίκος Τσάδαρης

newsbeast.gr


Πηγή